Regele Charles a ajuns miercuri în Franța pentru o vizită de stat de trei zile, în timpul căreia el și președintele Emmanuel Macron speră să schimbe pagina anilor de relații dificile dintre cele două națiuni, relatează Reuters.
Regele și soția sa, regina Camilla, au fost întâmpinați de premierul francez Elisabeth Borne într-un Paris vântos, înainte de a se îndrepta către o ceremonie la Arcul de Triumf, unde au adus un omagiu soldaților francezi și britanici care au murit în cele două războaie mondiale.
Au fost conduși pe bulevardul Champs-Elysees cu o mașină DS, făcând cu mâna celor câteva persoane care se adunaseră de-a lungul bulevardului.
„Păcat că nu a fost adus cu o trăsură. Oamenii vor vorbi, se vor plânge (de cheltuială), dar el este demn de Versailles, nu văd unde este problema”, a declarat Marie-Noelle Ahanso, o femeie în vârstă de 62 de ani, pentru Reuters.
Vizita are loc în timp ce cetățenii francezi și britanici simt că inflația a ajuns la maxim care nu mai fusese atinsă de multe decenii, iar o cină planificată la somptuosul Palat Versailles, un simbol al privilegiului, a fost criticată de unii ca fiind insensibilă.
„Francezii se plâng tot timpul, oricum”, a adăugat Marie-Noelle.
Înainte de cina de la Versailles, cei doi au avut o întâlnire în biroul lui Macron de la Palatul Elysee.
Deși Charles are doar un rol consultativ în politica britanică, subiectele pe care cei doi le vor discuta includ războiul din Ucraina, loviturile de stat din Sahel, precum și schimbările climatice, potrivit oficialilor francezi.
La banchet au fost invitați peste 150 de persoane, printre care actorul britanic Hugh Grant, starul rock Mick Jagger, fostul antrenor de fotbal Arsene Wenger, starul fotbalului francez Didier Drogba, precum și miliardarul francez Bernard Arnault.
Joi, Charles, Camilla, Macron și soția sa Brigitte vor vizita catedrala Notre-Dame pentru a vedea lucrările de restaurare după un incendiu masiv din 2019 care i-a distrus acoperișul.
Charles și Camilla se vor îndrepta apoi spre orașul Bordeaux, unde excursiile vor include o vizită la o podgorie ecologică.
Regele, un vorbitor fluent de franceză, precum mama sa, regretata Regina Elisabeta, este dornic să calce pe urmele ei și este probabil să se refere la dragostea profundă a Elisabetei pentru Franța, au spus oficialii, călătoria fiind și o șansă de a reconstrui legăturile care au fost deteriorate de ieșirea haotică a Marii Britanii din UE în 2020.
„Este un francofil autentic”, a declarat Adelaide de Clermont-Tonnerre, redactor-șef al revistei franceze Point de Vue pentru Reuters TV.
Charles a sperat ca o vizită de stat în Franța să fi fost prima sa ca rege, dar o călătorie din martie a fost amânată din cauza protestelor tensionate din Franța față de reformele pensiilor, spre rușinea lui Macron.
La a doua încercare de a se întâlni în Franța, regele, în vârstă de 74 de ani, și președintele Franței, în vârstă de 45 de ani, își vor propune să construiască o relație deja susținută de comunicările lor cu privire la Notre-Dame. Charles i-a scris lui Macron când catedrala a luat foc, iar cei doi împărtășesc și interese legate de climă și patrimoniu, au spus consilierii regali și observatorii.