Regizorul Tudor Giurgiu a transmis un mesaj dur după ce torționarii disidentului Gheorghe Ursu – foștii ofițeri de Securitate Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş – au fost achitați, joi, de Înalta Curte de Casație și Justiție.
ÎCCJ a respins – joi, apelul urmașilor disidentului Gheorghe Ursu și al procurorilor, în urma sentinței de la Curtea de Apel București, decizia fiind una definitivă.
Dosarul în care foștii ofițeri de Securitate Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş au fost acuzați în cazul uciderii disidentului Gheorghe Ursu se judecă de aproape 7 ani. Curtea de Apel București i-a achitat, în octombrie 2019, după ce le-a schimbat încadrarea din crime împotriva umanității în tratamente neomenoase.
În urma sentinței definitive de joi, regizorul Tudor Giurgiu a postat în mediul online un mesaj în care transmite că România trăiește, din păcate, o ”zi a Rușinii Naționale”.
”Disidentul Gheorghe Ursu a fost omorât în bătaie în 1985, în penitenciarul unde era încarcerat de câteva luni pentru «deținere de valută». Securitatea a fãcut tot ce i-a stat în putință pentru a-i face viața un calvar, tocmind deținuți de drept comun sã-l bată sistematic. Asta pe lângă torturile executate de anchetatorii din Securitate. Totul drept răsplată pentru că Ursu denunțase regimul Ceaușescu, trimițând scrisori către Radio Europa Liberã.
Azi, instanța supremã a decis sã îi achite definitiv pe torționarii lui Ursu, foștii securiști Pârvulescu și Hodiș. Recent, fiul domnului Ursu, Andrei Ursu spunea că «Miza acestui proces nu este deci doar dreptatea pentru Gheorghe Ursu. E vorba de capacitatea justiției române de a înțelege și condamna fărădelegile dictaturii ceaușiste».
Nu au înțeles nimic. E o zi a Rușinii Naționale!”, a scris regizorul Tudor Giurgiu pe pagina sa de socializare.
Procurorii militari i-au trimis în judecată, în data de 1 august 2016, pe Marin Pârvulescu (maior în rezervă) și pe Vasile Hodiș (colonel în rezervă), foști ofițeri în cadrul Direcției a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securității Statului. Ambii au fost acuzați de infracțiuni contra umanității.
În aceeași cauză a fost judecat și Tudor Postelnicu, fost șef al Departamentului Securității Statului.
”În perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Ursu Gheorghe Emil a făcut obiectul urmăririi informative și judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la data de 21 septembrie 1985 și decedând la data de 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.
Pentru a disimula adevăratul obiect al cercetării disidentului Ursu Gheorghe Emil și pentru a putea face «dovada» că nu există un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au «inventat» infracțiunea de deținere și operațiuni interzise cu mijloace de plată străine.
În realitate, așa cum reiese din materialul probator administrat în cauză, reprezentanții Departamentului Securității Statului erau interesați de aspecte precum: legăturile disidentului cu postul de radio «Europa Liberă», relațiile și discuțiile cu lumea literară și artistică din țară și din diaspora, impresiile consemnate în jurnalul personal despre politica statului și despre conducătorii partidului și statului comunist”, anunța atunci procurorul militar Marian Lazăr. (informații detaliate AICI)
Citește și: