Reguli noi în restaurante și magazine. Ce OBLIGAȚII față de clienții lor au patronii localurilor
Începând cu data de 21 martie 2024, restaurantele și alte unități de alimentație publică sunt obligate, potrivit unei noi reglementări care a intrat de azi în vigoare, să aplice o serie de reguli privind reducerea risipei alimentare.
În același timp, dispozițiile se aplică și clienților.
Ce schimbări apar
Astfel, din 21 martie, toate unitățile din alimentație publică vor trebui să afișeze vizibil, fie la intrarea în local, fie în meniu posibilitatea ca un client să își ia la pachet mâncarea, în caz că dorește să facă acest lucru.
Iar recipientele vor fi asigurate de patronul unității, fiind interzis să se perceapă o taxă sau un cost suplimentar clienților.
Sunt vizate de schimbări și magazinele alimentare – acestea au obligația de a ieftini alimentele care se apropie de data de expirare. Sau, ca altă opțiune, să le doneze unor ONG-uri ori adăposturi pentru animale.
Iată care sunt cele mai importante reguli privind risipa alimentară, aplicabile de joi, 21 martie:
- măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare;
- măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate;
- măsuri pentru redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, către operatorii receptori (Regulamentul CE nr. 852/2004), precum şi măsuri privind redistribuirea alimentelor, prin transfer, pentru consumul uman, către operatori economici;
- măsuri pentru utilizarea şi consumul produselor alimentare în hrana animalelor, până la expirarea termenului de valabilitate a acestora, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare în domeniul nutriţiei animale;
- măsuri pentru direcţionarea produselor de origine animală devenite improprii consumului uman către utilizatori înregistraţi în vederea utilizării de material categoria 3 pentru hrana animalelor din adăposturi;
- măsuri pentru direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în compost;
- măsuri pentru direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în biogaz;
- măsuri pentru dirijarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman către o unitate de procesare autorizată;
- măsuri pentru eliminarea şi utilizarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate, materiale de categoria 3.
CITEȘTE ȘI: