Gazonul de pe Cluj Arena va fi schimbat în întregime pentru prima oară în ultimii zece ani. Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, spune că nu mai vrea „cârpeli” pe viitorul gazon.
Organizatorii de evenimente vor trebui să schimbe gazonul de pe Cluj Arena în întregime dacă îl vor deteriora, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. Modificarea apare după înlocuirea rulourilor de gazon, dar și a infrastructurii din sol, respectiv a sistemelor de drenaj și a celui de încălzire.
Decizia Consiliului Județean, în calitate de administrator al stadionului Cluj Arena, de a schimba în integralitate gazonul a venit după ce stratul suferise deja un nivel avansat de degradare, în urma ploilor și ninsorilor din sezonul rece.
Până acum, gazonul de pe Cluj Arena era schimbat doar parțial după evenimente precum festivalul Untold, care a adunat zeci de mii de oameni. Pe de altă parte, Cluj Arena va găzdui vara aceasta mai multe competiții în cadrul Campionatului European U21, așadar trebuiau îndeplinite exigențele UEFA.
„Niciodată nu a fost schimbat în întregime gazonul, s-a schimbat pe bucăți doar, a fost schimbat acolo unde a fost afectat de cei de la Untold, a schimbat într-un an Untold-ul jumătate din gazon, dar niciodată nu s-a schimbat în sensul de a schimba infrastructura în integralitate, pentru că nu discutăm doar de un rulou de iarbă, ci și de sistemul de drenaj, sistemul de încălzire și alte lucruri care sunt importante, pentru că dacă am schimba numai iarba, ar fi foarte simplu. Așadar, pentru prima dată după 10 ani, acest stadion are nevoie de o schimbare completă, pentru că este uzat și gazonul nu mai rezistă. Sigur, legat fiind și de campionatul european de tineret, fiind o onoare să găzduim pe acest stadion mai multe meciuri cu echipe puternice, acest lucru ne-a determinat să facem această operațiune”, a declarat Alin Tișe la Ziua de Cluj.
Odată cu schimbarea gazonului, vor fi instituite noi reguli privind folosirea gazonului de pe Cluj Arena, a mai arătat președintele CJ Cluj: organizatorii de evenimente vor fi obligați să înlocuiască integral gazonul, în cazul în care va fi degradat. Alin Tișe spune că va mai fi acceptată „peticirea” gazonului.
„Sper ca noul gazon să aibă viață cât mai lungă, deși avem în vedere ca și practică, de acum înainte, să schimbăm gazonul la orice eveniment care îl afectează, cu toată infrastructura. Nu vom mai accepta să se cârpească pe bucățele, pentru că pe lângă iarba în sine, se distruge și infrastructura aferentă, se distruge și sistemul de drenaj, vă dați seama, la 50.000 de oameni care sar acolo, chiar dacă e protejat. Dacă tot se dorește să avem și evenimente sportive, și evenimente culturale, facem loc la toate, dar atunci fiecare trebuie să știe că în momentul în care afectează gazonul prin punerea în pericol a sistemului de drenaj sau de încălzire, trebuie să îl înlocuiască. Asta este, la acest moment, decizia noastră. Vor fi supărări, cu siguranță, unii vor spune că de ce ei și nu alții, o să încercăm în contractele pe care le avem cu toți cei care folosesc gazonul să avem această prevedere”, a transmis Tișe.
Câștigătorul licitației pentru schimbarea gazonului de pe Cluj Arena va fi anunțat public luni, 27 martie și are 20 de zile de la semnarea contractului să schimbe gazonul și infrastructura aferentă.
„Procedura este în curs de licitație, luni, în 27, o să anunțăm câștigătorul, după perioada de depunere a licitațiilor, iar dacă nu vor fi evenimente neprevăzute, putem să semnăm și să înceapă firma înlocuirea gazonului. Am solicitat un gazon de genul aceluia care s-a pus în ultima perioadă la celălalt stadion din oraș și care e folosit și pe celelalte stadione din România care mai sunt cu gazon bun. 20 de zile este termenul de execuție, sperăm să se încadreze firma în termen. În paralel, vom începe să facem și anumite renovări”, a mai declarat Alin Tișe.