Noul an vine cu norme noi pentru producătorii de gemuri, jeleuri și marmelade. Vom avea borcane preparate cu mai mult conținut de fruct și mai puțin zahăr, teoretic, iar etichetele vor da mai multe informații despre produs. Noul proiect are ca scop respectare a reglementărilor europene.
Astfel, gemurile ar trebui să conțină cu 100 g mai multă pulpă sau piure, la 1.000 g de produs finit, pentru a putea fi etichetate ca gem de fructe, iar gemurile calitate extra ar trebui să conțină 500 g de conținut de fruct/kilogram, acum fiind vorba despre 450 g.
Mai departe, la marmelada de citrice, cantitatea de citrice utilizată pentru fabricarea a 1.000 g de produs finit trebuie să fie de minimum 200 g, din care cel puțin 75 g trebuie să conțină din endocarp, ca și până acum.
Pe lângă toate acestea, vor apărea modificări și legat de informațiile de pe etichete. Acestea vor trebui să conțină mai multe informații despre produs, potrivit observatornews.ro.
De exemplu, denumirea produsului trebuie însoțită de mențiunea privind fructul sau fructele utilizate, în ordinea descrescătoare a ponderii materiilor prime utilizate în fabricație, ceea ce nu ar fi rău pentru clienți.
Însă, singura problemă ar fi pentru producătorii care au deja un stoc mare de etichete, pentru că aici am putea vorbi despre o pierdere, deoarece ar trebui să comande alte etichete, ceea ce ar însemna costuri în plus.
FOTO – Captură video: Observator TV