Tradiția tăierii porcului de Crăciun este respectată în România, dar ANSVSA îi avertizează pe consumatori cu privire la riscurile la care se supun dacă nu își iau măsuri de siguranță. Oamenii trebuie să fie atenți la câteva aspecte atunci când cumpără carne de porc sau pui și, mai ales, să fie atenți în ce condiții a fost păstrată carnea respectivă.
Cine vinde carne în condiții improprii riscă amenzi drastice, de până la 40.000 de lei.
În plus de asta, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor atrage atenția că, în gospodărie, porcul poate fi tăiat doar „sub control sanitar-veterinar”.
Așadar, ANSVSA recomandă cetăţenilor să acorde o atenţie deosebită achiziţionării şi manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada Sărbătorilor de iarnă, pentru a preveni orice risc de contaminare.
Potrivit unui comunicat de presă, după cumpărarea alimentelor de origine animală, acestea trebuie depozitate în frigider cât mai curând posibil, respectând instrucţiunile de pe etichetă pentru a preveni riscurile de contaminare.
În ceea ce priveşte sacrificarea porcului în gospodărie, reprezentanţii ANSVSA recomandă ca această operaţiune să fie realizată sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului şi siguranţa cărnii. Fără un astfel de control, consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică.
„Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricţie datorită Pestei Porcine Africane (PPA)”, avertizează inspectorii ANSVSA.
Carnea de porc, inclusiv cea provenită de la porci mistreţi, trebuie supusă unui examen trichineloscopic obligatoriu înainte de a fi consumată. Examenul poate fi realizat la centrele autorizate, iar costul acestuia variază între 26 de lei şi 90 de lei plus TVA.
Comercializarea cărnii de porc fără control sanitar veterinar este sancţionată cu amenzi de până la 40.000 lei.
De asemenea, ANSVSA recomandă consumatorilor care fac cumpărături în pieţe şi târguri:
Brânzeturile trebuie comercializate în ambalaje de unică folosinţă şi să aibă etichete cu date despre producător şi sortiment.
Pentru achiziţiile online de alimente, consumatorii sunt sfătuiţi să verifice cu atenţie condiţiile de livrare, transport şi păstrare a produselor perisabile, asigurându-se că vânzătorii deţin autorizaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, respectând toate normele de siguranţă.
Nu în ultimul rând, ANSVSA îndeamnă cetăţenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate şi să respecte recomandările pentru siguranţa alimentelor, pentru a preveni orice risc de contaminare şi pentru a proteja sănătatea publică în perioada sărbătorilor.
CITEȘTE ȘI: