Reguli stricte pentru cei care locuiesc la CASĂ și au aceste obiecte de decor. Cei care nu se conformează sunt sancționați pe loc. Care e motivul?

Publicat: 11 09. 2024, 11:14
Actualizat: 11 09. 2024, 12:02
Sursa foto: Profimedia images

Se impun noi reguli pentru cei care locuiesc la case și vor să-și amenajeze curțile sau pervazul geamului cu anumite elemente de decor.

Spre exemplu, în Amsterdam, a fost introdusă o nouă lege care limitează numărul de ghivece cu flori pe care cetățenii le pot amplasa pe spațiul public.

Această măsură stabilește că locuitorii pot avea maximum două ghivece cu flori în fața casei, iar dimensiunile acestora nu trebuie să depășească 50×50 cm. Ghivecele trebuie să fie din materiale ecologice și amplasate lângă peretele casei.

Dacă ghivecele sunt plasate în parcări sau sub copaci, ele vor fi confiscate. Autoritățile consideră că ghivecele abandonate sunt inestetice, dăunează biodiversității și îngreunează accesul persoanelor cu dizabilități în parcări și clădiri.

Decizia a generat reacții diverse în rândul olandezilor. Unii apreciază măsura pentru că eliberează trotuarele și facilitează accesul, în timp ce alții consideră că problemele precum bicicletele abandonate, terasele și mizeria de pe străzi sunt cu adevărat niște probleme mult mai grave și care ar necesita o atenție mai mare a autorităților, decât cine câte flori are la geam, potrivit Capital.ro.

Sunt deja multe voci care deja au transmis autorităților că nu vor respecta noile reguli pe care le consideră total absurde.

„Spațiul public este vulnerabil – aparține tuturor, dar în același timp nu aparține nimănui. Este dificil cu verdeața deoarece a căpătat această aură sfântă, astfel că locuitorii cred că orice are de-a face cu verdele este bine, dar spațiul este important pentru oamenii cu un handicap”, a explicat președintele grupului local Voordestad.

În România, există reglementări similare în privința ghivecelor cu flori pe scările blocurilor. Dacă un locatar se plânge că florile fac mizerie sau obstrucționează evacuarea rapidă în caz de urgență, persoana responsabilă poate fi amendată cu 400 de lei.