Prima pagină » Actualitate » Reguli stricte pentru slujbele de Crăciun, Anul Nou şi prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorul

Reguli stricte pentru slujbele de Crăciun, Anul Nou şi prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorul

Reguli stricte pentru slujbele de Crăciun, Anul Nou şi prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorul
Foto: Shutterstock

Preoţii vor merge la credincioşi acasă ori înainte de Naşterea Domnului, ori de Bobotează, nu vor intra în casele enoriaşilor decât la cererea insistentă a acestora şi vor respecta toate normele sanitare impuse de autorităţi, au anunţat, luni, reprezentanţii Prefecturii Bucureşti.

„Instituţia Prefectului- Municipiul Bucureşti, informează că, astăzi (luni – n.r.) s-a desfăşurat o şedinţă de analiză privind măsurile de protecţie anti-Covid-19. Oportunitatea şedinţei s-a fundamentat pe contextul generat de dinamica evoluţiei situaţiei epidemiologice de la nivelul municipiului Bucureşti, raportat la tradiţiile prilejuite de apropierea Crăciunului, a Anului Nou şi prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorul”, anunţă Prefectura Capitalei.

La şedinţa de analiză au participat reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Bucureştilor, Arhiepiscopiei Romano-Catolică Bucureşti şi ai Episcopiei Bucureşti.

„Pentru ca cetăţenii municipiului Bucureşti să nu fie dezinformaţi cu privire la măsurile dispuse în perioada pandemiei de către autorităţile statului român, în domeniul religios, respectând rolul Cultelor religioase în viaţa societăţii româneşti, pentru că ne dorim ca toţi cetăţenii să conştientizeze faptul că, sănătatea şi viaţa sunt cele mai importante, Prefectul Municipiul Bucureşti, Traian Berbeceanu, a reafirmat că se impune acordarea unei atenţii sporite respectării normelor deja existente şi larg popularizate, tocmai pentru a întâmpina sărbătorile într-un climat de siguranţă, atât pentru noi toţi, cât şi pentru cei dragi”, se mai arată în comunicat.

Arhiepiscopia Bucureştilor a prezentat o serie de măsuri igienico-sanitare suplimentare cu privire la vizitele pastorale

„Astfel, clericii sunt îndemnaţi să intensifice pastoraţia individuală răspunzând solicitărilor enoriaşilor prin oficierea unor sfeştanii la domiciliu, citirea unor rugăciuni de sănătate, vizitarea bolnavilor. S-a menţionat că niciun cleric nu poate fi constrâns să efectueze vizite pastorale în această perioadă. Dacă un cleric consideră că organizarea de vizite pastorale ar reprezenta un pericol pentru el sau pentru credincioşi, poate alege alte metode pastorale. În exteriorul locaşului de cult, credincioşii se pot întâlni cu preoţii bisericii care le pot oferi un dar pastoral. Clerici care doresc să organizeze vizite pastorale cu prilejul Praznicelor Naşterii Domnului sau al Botezului Mântuitorului Iisus Hristos, trebuie să ţină cont de următoarele recomandări:
– se va alege o singură perioadă: ori înainte de Naşterea Domnului, ori de Bobotează. Nu se va merge de două ori cu vizitele pastorale în aceeaşi parohie.
– opţiunea va fi transmisă protopopului şi va cuprinde în mod obligatoriu perioada aleasă”, precizează Prefectura Capitalei.

De asemenea, se mai menţionează că întrucât aceste vizite sunt un prilej unic de pastoraţie, se interzice delegarea vizitelor pastorale şi vor fi făcute doar de preotul de parohie sau sector pastoral.

Rugăciunea de la cumpăna dintre ani se va oficia în intervalul orar 18.00-21.00

„În desfăşurarea acestor vizite se vor respecta toate normele sanitare impuse de autorităţi: clericii şi cântăreţii vor purta mască sanitară şi mănuşi şi se va respecta distanţa de 1,5 m. Nu se va intra în casele enoriaşilor, decât la cererea insistentă a acestora. Rugăciunea de la cumpăna dintre ani se va oficia în intervalul orar 18.00-21.00. Reprezentantul Bisericii Catolice a menţionat că Sfânta Liturghie solemnă din Noaptea de Crăciun, se va oficia la ora 20.00. S-a reafirmat că solidaritatea şi responsabilitatea socială sunt esenţiale în momente de criză şi sunt două valori care dictează fiecare decizie la nivel normativ.

Conducerea Instituţiei Prefectului -Municipiului Bucureşti a precizat că şedinţa de lucru a avut ca raţiune analiza cadrului necesar pentru ca bucureştenii să aibă şansa de a-şi practica religia în cele mai bune condiţii. Prefectul i-a asigurat pe reprezentanţii bisericilor că, indiferent de cult, Instituţia Prefectului nu doreşte afectarea în şi mai mare măsură a activităţilor religioase, dorindu-se a se asigura drepturile tuturor credincioşilor, cu respectarea normelor de protecţie existente, sănătatea şi viaţa bucureştenilor reprezentând o prioritate comună. Pentru că Viaţa şi Sănătatea sunt daruri, ne adresăm cetăţenilor, apelând la educaţia şi spiritul civic, pledând pentru un comportament care promovează angajamentul social, prevederea şi siguranţa în acţiunile lor, respingând categoric comportamentele deviante sau violente, care lezează ordinea socială”, se mai arată în comunicatul transmis de Prefectura municipiului Bucureşti.

Autor
Alisa Ioana a urmat cursurile în cadrul Facultății de Jurnalism si științele comunicării, secția de comunicare și relații publice. A intrat în presă încă din perioada studenției (anul ... vezi toate articolele