Regulile la înmormântare se schimbă în cazul bolnavilor Covid-19. Șeful Secretariatului de Stat pentru Culte: ”Sicriul se va putea depune în capelă”

Regulile la înmormântare se schimbă în cazul bolnavilor Covid-19. Șeful Secretariatului de Stat pentru Culte: ”Sicriul se va putea depune în capelă”
Șeful Secretariatului de Stat pentru culte, Victor Opaschi. Foto: YouTube
Publicat: 28/03/2021, 15:47
Actualizat: 31/03/2021, 17:22

Șeful Secretariatului de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, a vorbit pentru Antena 3 despre schimbarea regulilor la înmormântare, în cazul morţilor de COVID. Astfel, bolnavii care au decedat fiind infectați cu coronavirus vor putea fi inmormântați conform tradiției și cultului religios.

Regulile la înmormântare în cazul bolnavilor COVID-19 se vor schimba

Pacientul COVID va avea dreptul să cheme preotul la spital, decedatul va putea fi îmbrăcat înainte de înmormântare, şi nu pus în saci de plastic, sicriul va sta în capelă, iar înmormântarea se va putea face respectând tradiţia.

Așadar, se va putea face slujba de înmormântare în biserică, se va respecta tradiţia şi ritualul fiecărui cult religios, iar incinerarea sau înmormântarea se va face cu sicriul sigilat, a precizat Victor Opaschi, șef Secretariatul de Stat pentru Culte, duminică, la Antena 3.

”De 160 de ani, instituția noastră, Ministerul cultelor, este principala instituție a statului român care elaborează și aplică politici publice din domeniul vieții religioase. Aș vrea să vă mai spun că, în această perioadă marcată de răspândirea pandemică a virusului, noi ne-am adaptat politicile publice la contextul special în care ne aflăm. (…) Astfel, am creat o platformă de dialog care vizează tehnologia digitală și deciziile care sunt luate pentru limitarea răspândirii virusului trebuie să răspundă atât nevoilor de protecție publice, cât și nevoilor religioase ale credincioșilor.

Concret, pe această platformă, reprezentanții cultelor au susținut modificarea măsurilor privind înmormântarea persoanelor decedate din cauza COVID-19. Astfel, am găsit soluții optime și de completare a anexei ordinului Ministrului Sănătății.

Așadar, se va putea face slujba de înmormântare în biserică, deși decedatul a murit de COVID-19, sicriul se va putea depune în capelă, a precizat Victor Opaschi, șef al Secretariatului de Stat pentru Culte.

Familia va avea permisiunea să-și îmbrace ruda decedată înainte de a fi pusă în sicriu. Până acum, decedații erau puși direct în sacii negri în pijamale sau așa cum erau îmbrăcați pe patul de spital.

Reguli speciale în cazul deceselor provocate de COVID

Protocolul emis de Ministrul Sănătăţii privind managamentul după decesul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus  prevede reguli stricte pentru angajaţii firmelor de pombe funebre, dar şi o procedura rapidă pentru înmormântarea celor decedaţi după ce au fost infectaţi cu noul virus.

În cazul persoanelor decedate în spital, rudele acesteia sunt informate telefonic în legătură cu cazurile severe și despre survenirea decesului.

Rudele de grad 1-2 ale persoanei decedate de coronavirus pot participa la înmormântare doar dacă nu prezintă simptome de coronavirus și dacă primesc acordul Direcției de Sănătate Publică și avizul centrelor județene/al municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.

Persoana decedată este transportată de la spital la morgă în saci impermeabili dubli și închiși ermetici, iar înmormântarea se face în cel mai scurt timp posibil cu sicriul sigilat.

Familiile nu pot cere autopsii medico-legale în cazurile de suspiciune/confirmate cu noul coronavirus, decât pe baza ordonanţei emise de organele de cercetare penală.

Decesul și înmormântarea Corneliei Catanga a generat o serie de declarații controversate privind regulile de înmormântare, drepturile și obligațiile apropiaților în cazul decesului covid.

Una dintre voci este a Dianei Șoșoacă care l-a sfătuit pe Aurelian Pădureanu să solicite autopsie și să formuleze plângere penală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Celebrul Ureche a tăvălit-o pe jurnalistă! Scandal într-un club din București! Au intervenit bodyguarzii, a...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
Rezultate la Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe Edu.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ce este Noul Front Popular, alianţa dintre socialişti, ecologişti şi comunişti ce a câştigat alegerile...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Lege pentru cei care STAU LA CURTE. Interzis între orele 10:00 și 17:00. NU POȚI...
Marian Oprișan, prins în ipostaze nemaivăzute. Ce a făcut politicianul în Capitală
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Motivul pentru care Nicki Minaj și-a anulat concertul de la Saga Festival: "Trebuie să mă...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Femeile sunt de 14 ori mai expuse să moară în urma dezastrelor naturale
×