Rejudecarea dosarului soților Nicolae și Elena Ceaușescu se mută la Curtea de Apel București. Care este miza demersului
Procesul pentru rejudecarea dosarului soților Nicolae și Elena Ceaușescu se mută de la Curtea de Apel Militară la Curtea de Apel București. După aproape 35 de ani de la momentul în care au fost executați Nicolae și Elena Ceaușescu, soțul Zoiei Ceaușescu, profesorul Mircea Oprean, și un nepot cer ca sentința din decembrie 1989 de la Târgoviște să fie anulată și procesul să fie rejudecat.
Curtea de Apel Militară București a recuzat cauza și a pasat-o la Curtea de Apel civilă.
Minuta CAMB
Curtea de Apel Militară București admite excepția de necompetență după calitatea persoanei. În temeiul art. 50 raportat la art. 38 și art.39 din Codul de procedură penală declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Curții de Apel București . Conform art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată azi, 18.09.2024, prin punerea soluției la dispoziția apelantului și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței. (Document: Hotarâre 62/2024 18.09.2024)
Mobilul procesului, recuperarea prejudiciului
Marius Oprean explică motivul pentru care cere rejudecarea procesului fulger de la Târgoviște.
„Nu ne-am propus să atacăm sentința din dosarul socrilor mei. Eu, în calitatea mea de soț al Zoiei, și Zoia am fost acuzați, printre altele, de subminarea economiei naționale, de complicitate la subminarea economiei naționale. Nu vă spun că infracțiunile s-au succedat de la o ordonanță la alta începând din 1993 și până în 2002, dar ori de câte ori s-a reluat cercetarea, nu am fost informați, nu am fost puși în temă de noile infracțiuni care au apărut și, culmea, și pentru Nicu s-a reluat cercetarea, deși murise în 1996. Se știe că așa ceva nu se mai poate întâmpla.
După aceste ordonanțe, neputând să ne recuperăm bunurile în totalitate, pentru că eu și Zoia apăream că suntem complici la subminarea economiei naționale, cum făptuitorul subminării era socrul meu, cum acea sentință producea efecte, toate se loveau de această sentință”, a declarat ginerele lui Nicolae Ceauşescu, Mircea Oprean