Prima pagină » Actualitate » Relațiile economice dintre România, Germania, Austria și Cuba vor fi relansate. Mutări-surpriză la nivel diplomatic

Relațiile economice dintre România, Germania, Austria și Cuba vor fi relansate. Mutări-surpriză la nivel diplomatic

Relațiile economice dintre România, Germania, Austria și Cuba vor fi relansate. Mutări-surpriză la nivel diplomatic

După ce, în mass-media, a apărut informația potrivit căreia Andrei Muraru – consilier prezidențial – îl va înlocui pe George Maior în funcția de ambasador al României la Washington, noi mutări foarte interesante sunt pregătire la nivelul diplomației române.

Andrei Muraru este consilier prezidențial la Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, fiind numit pe 22 decembrie 2014. Născut în 1982, A absolvit Facultatea de Istorie, în anul 2005, și programul de master „Românii și Europa” în 2007. Nu în ultimul rând, a obținut titlul de doctor în Istorie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (în 2011), potrivit informațiilor publicate pe site-ul Administrației Prezidențiale.

În prezent, Andrei Muraru este lector universitar în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană) şi cercetător ştiinţific III la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Surse GÂNDUL.RO au transmis, ÎN EXCLUSIVITATE, că diplomația românească pregătește – pentru a fi numiți ambasadori – trei profesioniști care să îmbunătățească relațiile (inclusiv economice), cu Germania, Austria și Cuba.

Anca Stănescu, un plus în relațiile bilaterale dintre România și Germania

Toți cei care au colaborat, de-a lungul timpului, cu Anca Stănescu spun că este genul de ”profesionist desăvârșit”, bun cunoscător al mediului de afaceri, cu o viziune pragmatică indiscutabilă.

Calitățile sale o recomandă, iar specialiștii în relații externe sunt de părere că, numită ambasador în Germania, va reprezenta un plus în relațiile dintre cele două țări și un atu pentru România, pe termen lung.

Emil Hurezeanu, ambasador în Austria

Emil Hurezeanu nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind ambasadorul României în Germania, între 2015 și 2021. Dorința sa de a deveni ambasador la Viena este una veche și declarată, iar experiența profesională îl recomandă din plin. Scriitor și publicist, Emil Hurezeanu a lucrat ca jurnalist în secția română a Radio Europa Liberă între 1983 și 1994, după ce – în 1990 – a revenit în România, după Revoluția din Decembrie.

În 2019, Emil Hurezeanu – ambasador al României în Germania – a fost decorat cu ”Stema de Onoare”, în grad de „lauri de aur”. Aceasta este cea mai înaltă distincție acordată de Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania, ”pentru aprecierea sprijinului sau susținut acordat sașilor transilvăneni”.

Această distincție este ”și un semn al aprecierii pline de recunoștință a legăturii sale cu sașii transilvăneni, precum și a angajamentului permanent pentru relațiile germano-române”, a menționat Herta Daniel, președinte al Asociației Sașilor Transilvănia, care a marcat atunci  70 de ani de la înființare.

Ceremonia a avut loc la Parlamentul Bavariei din München, în prezenta vicepreședintelui Parlamentului Bavarez, Markus Rinderspacher, a premierului landului Nordrhein-Westfalen, Armin Laschet, dar și a ministrului de stat pentru familie, muncă și afaceri sociale din Bavaria, Kerstin Schreyer.

Teodora Magdalena Mircea, decorată cu ordinul ”Meritul Diplomatic”, ambasador al României în Cuba

Decorată cu ordinul ”Meritul Diplomatic”, în grad de Ofițer, Teodora Magdalena Mircea va fi numită ambasador al României în Cuba, iar printre prioritățile în relațiile bilaterale nu poate fi trecută cu vederea încercarea de a fi îndeplinit un deziderat mai vechi, recuperarea datoriei pe care Cuba o are față de România.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, pe data de 30 iunie 2020, un decret de decorare, în semn de apreciere pentru importanta contribuţie avută la exercitarea cu succes, de către România, a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

”Se conferă Ordinul „Meritul Diplomatic”, în grad de Ofiţer, doamnei Mircea Theodora Magdalena, ministru plenipotenţiar”, s-a menționat la momentul respectiv.

Teodora Magdalena Mirca a fost director al Direcţiei de Presă din Ministerul Afacerilor Externe. Anterior, Doris Mircea a fost ataşat de presă şi purtător de cuvânt al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles.

Diplomat de carieră – din generaţia intrată în MAE după 1990 – Teodora Magdalena Mircea este licenţiată în drept şi are un master în politica internaţională la Bruxelles. Are gradul diplomatic de secretar I şi vorbeşte fluent engleza, franceza, spaniola şi italiana.

Trebuie menționat că Teodora Magdalena Mircea a fost și șefa Biroului de Informare MAE, acest birou preluând, din martie 2020, activitatea Centrului Infoeuropa, și având ca misiune:

  • Organizarea, găzduirea şi derularea de evenimente, acțiuni, conferinte, dezbateri, briefinguri pe teme de actualitate din agenda politicii externe și/sau europene; acțiuni de promovare a inițiativelor MAE; proiecte dedicate tinerilor și publicului larg. Sala de conferinţe a Centrului permite desfăşurarea de întâlniri şi evenimente publice de către instituţii din spectrul guvernamental sau nonguvernamental, evenimentele fiind găzduite cu titlu gratuit, la solicitarea oficială/scrisă a celor interesați  și cu avizarea conducerii MAE;
  • Distribuirea de materiale  – Centrul pune la dispoziţia solicitanţilor materiale de informare în format electronic şi print (CD-uri, broşuri) pe teme consulare și europene;
  • Încheierea de parteneriate inter-instituţionale, în scopul promovării valorilor, principiilor şi bunelor practici, precum şi a politicilor europene.

În ceea ce privește ”obiectivele specifice” ale Biroului de Informare MAE, acestea sunt:

  • Îmbunătățirea informării publice cu privire la rolul, obiectivele și acțiunile MAE;
  • Dezvoltarea în spaţiul public a unei perspective raţionale de abordare a procesului de integrare europeană prin formarea unei percepţii publice clare asupra rolului MAE, încheierea de parteneriate cu societatea civilă, mediul de afaceri, mediul academic, mass-media, comunicarea impactului pe care îl au politicile Uniunii Europene asupra cetăţenilor, în scopul co-interesării cetăţenilor de tematica afacerilor Europene;
  • Îmbunătăţirea informării publice cu privire la organizarea şi funcţionarea Uniunii Europene;
  • Înţelegerea corectă de către cetăţenii români a rolului Uniunii Europene, a legislaţiei europene, a valorilor şi principiilor Uniunii, a drepturilor şi obligaţiilor care derivă din calitatea de cetăţean european, a conţinutului şi implicaţiilor rolului României ca stat membru UE.
Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și