Omul de afaceri Remus Truică ar putea fi eliberat, după trei ani și jumătate petrecuți în spatele gratiilor, în urma pedepsei de 7 ani primită în dosarul de corupție Ferma Băneasa.
Fostul șef de cabinet al premierului Adrian Năstase, Remus Truică, condamnat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, are șanse să iasă din închisoare înainte de termen. Decizia a fost luată de Judecătoria Sectorului 4, după ce Truică a executat jumătate din pedeapsă și a îndeplinit condițiile necesare pentru eliberarea condiționată.
În 17 decembrie 2020, omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, în care prejudiciul total a fost estimat la 145.398.569 de euro.
Acum, Remus Truică a cerut liberarea condiționată, iar un complet de la Judecătoria Sectorului 4 i-a admis solicitarea.
„Admite propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia privind acordarea liberării condiţionate din cadrul Penitenciarului Bucureşti Jilava privind pe condamnatul Truica Remus din executarea pedepsei de 7 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 39/F/27.06.2019 a Curtii de Apel Braşov. Dispune liberarea condiţionată a petentului condamnat”, conform minutei instanței.
Decizia nu este, însă, definitivă
În conformitate cu hotărârea instanței, Remus Truică a îndeplinit perioada minimă de detenție, la care se adaugă peste 200 de zile câștigate prin munca prestată în regim de detenție semi-deschis și ulterior deschis. Pe durata detenției, Truică a fost angajat de o firmă de arhivare, câștigând între 5 și 7 zile de libertate suplimentară pe lună.
În plus, instanța a luat în considerare și faptul că Truică a achitat toate obligațiile financiare impuse, inclusiv cheltuielile judiciare și partea sa din prejudiciul de peste 1.000.000 de euro, prejudiciu în care au fost implicați și ceilalți inculpați condamnați definitiv în acest dosar.
Cu toate acestea, Remus Truică nu își poate face încă bagajele. Decizia Judecătoriei Sectorului 4 poate fi contestată de procurori, ceea ce înseamnă că el mai are de așteptat câteva zile până la o hotărâre finală privind eliberarea sa condiționată.
Până la pronunțarea unei decizii definitive, Truică rămâne în detenție, urmând să se decidă dacă va beneficia sau nu de eliberarea înainte de termen.
Dosarul „Ferma Băneasa”. Acuzațiile procurorilor DNA
În 18 mai 2016, omul de afaceri Remus Truică, prinţul Paul şi alte 20 de persoane, între care trei cetăţeni israelieni şi jurnalistul Dan Andronic, au fost trimişi în judecată în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov.
Omul de afaceri Remus Truică a fost acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor, ambele în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, iar prinţul Paul a fost acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare a banilor, ambele în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu.
Potrivit DNA, acuzaţiile reţinute în sarcina inculpaţilor vizează infracţiuni comise în perioada 2006 – 2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), „în interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul Philippe Al României”.
Procurorii DNA arătau că prinţul Paul i-a promis lui Truică şi asociaţilor acestuia din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50 la sută şi 80 la sută, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obţinerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL. Prejudiciul a fost estimat la peste 135 de milioane de euro.