Lucrările pentru renovarea căminelor studențești ar putea să nu fie finalizate, până la începutul anului universitar. Astfel, mii de studenți riscă să doarmă din toamnă pe aceleași saltele vechi și murdare, în camere infestate de gândaci și fără grupuri sanitare.
Deși Ligia Deca a cerut Guvernului 8 milioane de euro din fondul de rezervă, nu sunt șanse prea mari ca lucrările pentru modernizarea căminelor și pentru crearea de noi locuri de cazare să fie gata.
Pereți cu tencuiala căzută, camere nezugrăvite, mobilier vechi și gândaci de bucătărie, așa ar urma să fie întâmpinați studenții în unele cămine. Și nu sunt singurele probleme. Ministerul Educației recunoaște că numărul tinerilor cazați în cămine este mai mare decât prevăd normele, iar studenții nu beneficiază nici de spații de studiu sau de recreere. Tocmai de aceea, este nevoie de 40 de milioane de lei.
În campusurile unde s-au făcut investiții, de exemplu, la Politehnica București, diferențele sunt mari. Ideal ar fi ca din toamnă, toate camerele de cămin să aibă pereți zugrăviți, saltele noi, o zonă de studiu pentru studenți, dar și suficiente spații de depozitare. Din păcate însă, mii de tineri se vor întoarce din octombrie în aceleași camere murdare.
Șapte cămine studențești din țară, printre care cele ale universităților din Timișoara și Oradea, sunt incluse în programul de investiții al Ministerului Educației. Lucrările de modernizare și extindere trebuie executate cu celeritate, altfel nu se vor putea onora cererile de cazare.
„Multe cămine, fiind construite de acum foarte mult timp, nu mai au posibilitatea de a implementa grup sanitar pentru fie cameră în parte”, a precizat Sergiu Covaci, membru al Alianței Organizațiilor Studențești
Ultima analiză realizată de Alianța Organizațiilor Studențești arată că în doar 6% dintre cămine se efectuează zilnic servicii de curățenie. Totodată, o mașină de spălat rufe este folosită, în medie, de 58 de studenți, iar o bucătărie de peste 70 de persoane.