REPORTAJ | Testul marilor emoții. Cu măștile obligatorii, elevii și părinții au râs din priviri la Evaluarea Națională 2021 | FOTO
După mai bine de un an de pandemie, timp în care au fost extrem de bulversați, ba la școală, ba online, elevii de clasa a VIII-a au trecut, marți, prin cel mai greu examen din viața lor, de până acum. Evaluarea Națională 2021.
Ora 7.30, școala 194 din București. Este o dimineață frumoasă de vară, cu un soare plăcut, surprinzător și neobișnuit parcă pentru această perioadă plină de avertizări meteo. Și copiii sunt mai fericiți de la atâta lumină, chiar dacă sunt obosiți și plini de emoții. Mai emoționate par însă mămicile, multe dintre ele cu mâinile tremurânde și cu ochii în lacrimi, sprijinindu-se de gardul școlii.
„Nu am dormit, chiar deloc. A fost un an greu, și pentru copii și pentru părinți. Personal, ne este teamă mai mult la Română”, ne spune o mămică, plină de emoții.
Este liniște deocamdată. Cei mai „gălagioși” copii sunt prichindeii de la grădi, care trec relaxați prin curtea școlii, făcându-le în „ciudă” celor mari cu „nepăsarea” lor… Pe ei îi așteaptă, în această dimineață, o felie deliciosă de chec și nelipsitul lapte cu cacao.
Băieții de a VIII -a dezbat cele mai tari faze de la Euro 2020. Fetele „bârfesc” genul liric
Pe la „colțuri”, băieții de a VIII -a dezbat cele mai tari faze de la Euro 2020, iar fetele intră mai repede în atmosfera examenului și își povestesc ce-au mai asimilat, de pildă, din genul liric…
„Nu este ceva anume care nu vreau să pice, dar nu vreau să fie ceva greu”, spune o elevă care a dormit doar 5 ore din cauza emoțiilor.
Unii dintre elevi eu fost, cu o zi inainte, si la meditații.
„Am facut multe meditații, părinții au dat cam 300 de lei pe săptamână”, spune unul dintre elevi, aprobat, la unison, de colegii săi, care afirmă că fără lecțiile suplimentare nu ar fi reușit să aprofundeze materia din acest an, mai ales din cauza haosului creat de pandemie.
„A trecut prea repede materia, nu a fost timp să trecem prin ea, să o studiem. Interes a fost”, mai spune unul dintre elevi.
Semne bune: „Nu iau eu 10, dar iau notă mare”
Numaidecât trece de ora 8.00, iar în fața școlii se umple de copii, care, apoi, doi câte doi își fac cărare spre intrarea școlii, dar nu înainte de a de se îmbrățișa cu părinții. Începe examenul.
Ora 10.40. Iese primul elev. Se laudă că a scris tot, spre bucuria celor care îl așteptau afară. „Nu iau eu 10, dar iau notă mare”, se mândrește el.
De altfel, mai toți elevii par încântați de subiectele picate și spun că au fost accesibile, „pentru toată lumea”, mai ales că a picat, așa cum mulți dintre au au spus, „text la liber”.
„Mă așteptam totuși să fie diferit, eu m-am pregătit foarte mult pentru examen, dar mi-a plăcut și ce-am primit, adică subiectele au fost bune și m-am descurcat foarte bine. Mi s-a părut cam pentru nivelul tuturor, nici greu, nici ușor. Oricine putea să rezolve aceste subiecte. Din ce am calculat eu, aș putea spune că iau 9.90” , ne-a precizat, o elevă, foarte sigură pe ea.
Este puțin peste ora 11.00, examenul s-a terminat, în fața școlii revin emoțiile.
Mamele, obligate să poarte măsti, râd cu ochii de bucurie, dar și de eliberare. Atente și grijulii, ele nu întrebă „Ce-ai facut?” ci „Cum ești?”…
Urmează hopul de la mate, de joi.
Absolvenții clasei a VIII-a au susținut marți proba la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională, pentru care s-au înscris 131.177 din cei peste 147.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a. Joi, pe 24 iunie, va avea loc proba la Matematică.
Poți vedea AICI ce subiecte au picat în acest an la Evaluarea Națională.
De asemenea, poți afla AICI cum se rezolvă aceste subiecte.