Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a dezvăluit, într-un interviu în exclusivitate pentru Gândul, cum au fost actualizate preocupările de securitate ale Republicii Moldova în urma atentatului de la sala de concerte Crocus City Hall din Moscova.
Reamintim că nou raport comunicat miercuri de autoritățile ruse a indicat că bilanțul victimelor atacului terorist din 22 martie a ajuns la 143 de morți, acesta fiind cel mai grav atac revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic pe teritoriul european. Totodată, un cetățean al Republicii Moldova se numără printre victimele masacrului care a avut loc la Crocus City Hall din Moscova. Potrivit presei din stânga Nistrului, este vorba de o femeie de 41 de ani, din orașul Tighina.
De asemenea, autoritățile de la Chișinău au condamnat ferm acest atac. Șefa statului, Maia Sandu și ministrul Afacerilor de Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi, au transmis condoleanțe tuturor familiilor celor decedați.
Întrebat de Gândul dacă, în urma acestui atac terorist, asupra căruia există încă multe semne de întrebare și, de asemenea, vizat de o anchetă în desfășurare, Republica Moldova a crescut nivelul de alertă, Igor Grosu a precizat că autoritățile de la Chișinău au deja o „atenție sporită” față de persoane care vin din țări în care activează grupări teroriste.
De asemenea, șeful Parlamentului de la Chișinău a precizat că urmărește cu mare atenție evoluția anchetei care vizează atacul terorist de la Moscova, dând de înțeles că, în acest moment, versiunile prezentate oficial de către autoritățile de la Kremlin pot fi chestionate.
„Acum, cine l-a pus la cale – e greu să spunem. Sunt diferite opinii (…) Sperăm să se facă lumină, să înțeleagă foarte clar care au fost motivele, originea, cine a stat în spatele acestor atentate și să fie sancționați pentru că aceste lucruri nu sunt tolerabile și nu pot fi acceptate într-o lume civilizată”, a declarat Igor Grosu pentru Gândul.
El a adăugat că, având în vedere că Republica Moldova se află în proximitatea unui război, cu un hotar de 1.200 de kilometri cu Ucraina, autoritățile de la Chișinău sunt în stare permanentă de „concentrare” asupra chestiunilor legate de securitate.
„Bine, noi suntem foarte atenți. Am avut un incident la Aeroportul Internațional de la Chișinău anul trecut și evident că noi am revizuit tot ce ține de protocoale, regulile de intrare în țară. Există proceduri foarte meticuloase prin care trec cetățeni, vizitatori atunci când sosesc în Republica Moldova. În special, o atenție sporită este față de cei care vin din anumite țări, unde există pericol de terorism, au loc acțiuni militare, ș.a.m.d. De aici acele situații în care sunt rugați unii, care nu pot face dovada nu nu prezintă argumente cu privire la scopul vizitei, să facă stânga împrejur. Asta se întâmplă și se întâmplă constant.
Ce s-a întâmplat la Moscova? Da, e o tragedie. Am urmărit și eu foarte atent. M-am uitat și pe imaginile care au apărut pe tot tot felul de canale, de rețele sociale – Telegram ș.a.m.d. Este un atentat terorist, se vede.
Acum, cine l-a pus la cale – e greu să spunem. Sunt diferite opinii. Din păcate, în Rusia noi am mai văzut astfel de acțiuni tragice. În nord, tot la un cinematograf, a fost o tragedie. În Cecenia, a fost un caz, în anii 90, foarte tragic.
Da, e condamnabil. Din păcate și o o doamnă cu originară din Republica Moldova din stânga Nistrului a fost omorâtă de acești teroriști. Sperăm să se facă lumină, să înțeleagă foarte clar care au fost motivele, originea, cine a stat în spatele acestor atentate și să fie sancționați pentru că aceste lucruri nu sunt tolerabile și nu pot fi acceptate într-o lume civilizată.
Dar, suntem foarte atenți, urmărim, cum am spus, sunt reguli de intrare în țară, instituțiile responsabile sunt într-o poziție, chiar și nu doar după acest eveniment, dar, cum spuneam, noi suntem în proximitatea unui război, avem un hotar de 1.200 kilometri cu Ucraina, cred că a 2-a țară cu un hotar atât de lung. De aceea suntem în permanentă concentrare asupra acestor subiecte de securitate, a declarat Igor Grosu pentru Gândul.
Aflat la București în ziua de 27 martie, care marchează unirea Basarabiei cu România, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu a transmis, în discursul său de deschidere a Forumului „Republica Moldova – România: Capital Bridges”, un mesaj direct către oamenii de afaceri români: “Vin cu un ultim îndemn, investitori, treceți Prutul!”. Forumul a reunit înalți oficiali de la Chișinău și de la București, între care premierul Dorin Recean, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, premierul Marcel Ciolacu și Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă.
Un nou raport comunicat miercuri, 27 martie, de autoritățile ruse a indicat că bilanțul victimelor atacului terorist din suburbia Moscovei, petrecut săptămâna trecută, a ajuns la 143 de morți. Acest atac, care a avut loc la o sală de concerte din Krasnogorsk, la nord-vest de capitala Rusiei, este cel mai grav atentat terorist din Rusia în ultimii douăzeci de ani şi cel mai sângeros revendicat de gruparea Stat Islamic în Europa. Denunţând un act „terorist barbar”, preşedintele Vladimir Putin a promis, într-un discurs televizat sâmbătă, că vinovaţii vor fi cu toţii pedepsiţi. Liderul rus a anunţat că „cei patru autori” ai atacului au fost arestaţi „în timp ce se îndreptau spre Ucraina”, fără a menţiona revendicarea grupării jihadiste Statul Islamic.
Kremlinul anunţase anterior „arestarea a 11 persoane, între care patru terorişti implicaţi în atentat”. Aceşti patru „cetăţeni străini” au fost capturaţi în regiunea Briansk, la graniţa cu Ucraina şi Belarus, potrivit autorităţilor ruse.
Miercuri după-amiază, ministrul rus al sănătății, Mihail Murașko, a declarat că încă 80 de persoane, inclusiv șase copii, rămân internate, potrivit agenției de presă TASS, citată de AFP.
Conform unor surse citate de Reuters, alte 95 de persoane apar pe liste de dispăruți întocmite de serviciile de urgență, sugerând că bilanțul ar putea crește în curând. Potrivit serviciului de știri Baza, care are legături strânse în cadrul securității și forțelor de ordine ruse, unele dintre aceste persoane ar fi decedate, dar încă nu au fost identificate.
Valentin Stan: „Serviciile trebuie să oprească atentatele, dar să nu se deconspire infomativ”