Prima pagină » Actualitate » Republica Moldova, condusă de două femei. Noul guvern pro-european de la Chișinău a trecut de votul Parlamentului

Republica Moldova, condusă de două femei. Noul guvern pro-european de la Chișinău a trecut de votul Parlamentului

Republica Moldova, condusă de două femei. Noul guvern pro-european de la Chișinău a trecut de votul Parlamentului
Republica Moldova, condusă de două femei

Vineri, Parlamentul de la Chișinău a acordat votul de încredere pentru noul guvern condus de Natalia Gavrilița. Pentru învestirea Executivului au votat cei 61 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Iată că Republica Moldova are, acum, două femei la conducerea statului și, ceea ce este foarte important din punct de vedere politic și al perspectivelor pe termen mediu și lung, la Chișinău lucrează un guvern pro-european.

În plenul Parlamentului, premierul Natalia Gavrilița a declarat că noul guvern se află în fața unei misiuni foarte importante, aceea de a confirma afirmația că Republica Moldova poate fi guvernată de ”oameni cinstiți, oameni bine intenționați”.

Natalia Gavrilița le-a mai transmis parlamentarilor moldoveni că țara are șansa de a reveni în ”echipa statelor civilizate”, iar legea trebuie să fie punctul de reper fundamental.

”Guvernul actual are o misiune extrem de importantă – să demonstreze oamenilor că Republica Moldova poate fi guvernată de oameni cinstiți, oameni bine intenționați. Aceasta e misiunea cea mai importantă a acestui Guvern – să arătăm că un guvern de oameni integri e bun pentru țară, că banii opriți din scheme și corupție pot ajuta oamenii acestei țări, iar Moldova poate reveni în echipa statelor civilizate, decente, unde în capul mesei este legea. Acest Guvern nu va fura, nu va crea legi care să permită furtul, nu va împărți bani publici cu procent, nu va crea companii abonate la achiziții, nu va privatiza pentru feciori și fini proprietățile statului și nu va proteja escrocii, bandiții și monopolurile care jecmănesc oamenii acestei țări”, a spus Natalia Gavrilița.

Natalia Gavrilița: ”Vom ținti confiscarea averilor celor corupți”

Premierul Republicii Moldova a declarat că are, ca obiectiv principal pe agenda de lucru a noului guvern, lupta împotriva corupției, iar toate instituțiile statului trebuie curățate de ”oamenii corupți”.

Averile persoanelor corupte din Republica Moldova sunt o ”țintă” a mai spus Natalia Gavrilița, iar banii vor fi confiscați pentru a se repara școlile și infrastructura țării.

”Mai mult, vom curăța instituțiile statului de oameni corupți, vom face tot posibilul ca justiția să se curețe de grupurile de interese care vând decizii și protejează hoții, vom face tot posibilul să recuperăm banii și din alte scheme care se ascund în alte țări sau chiar în Moldova. Vom ținti confiscarea averilor celor corupți și din acei bani vom repara școli, aziluri, case de cultură și drumuri”, a declarat Natalia Gavrilița în plenul Parlamentului, potrivit Digi 24. 

Natalia Gavrilița, fost ministru al Finațelor în guvernul condus de Maia Sandu

Natalia Gavrilița a fost, în 2019,  ministrul Finanțelor în guvernul condus de Maia Sandu. În perioada 2015–2019, Gavrilița a fost director general al Fondului Global pentru Inovare.

Gavrilița a activat și ca secretar de stat al Ministerului Educației, în perioada 2013-2015, dar a mai deținut funcția de șefă a Departamentului politici și dezvoltare macroeconomică în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului și șefă a Departamentului politici și coordonarea asistenței externe din cadrul Cancelariei de Stat.

Pe parcursul carierei sale, Natalia Gavrilița a activat ca expertă internațională pentru Banca Mondială, IFC, UNICEF și alte organizații internaționale. Este licențiată în drept internațional și are un masterat în politici publice la Școala de Guvernare J.F. Kennedy a Universității Harvard.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și