Republica Moldova va primi 15 milioane de euro de la Uniunea Europeană, dupa ce Maia Sandu a semnat Acordul de finanţare cu Comisia Europeană privind „Contractul de Rezilienţă COVID-19”. Maia Sandu a declarat că va cere instituţiilor abilitate să monitorizeze cum sunt alocaţi banii.
Președinta Republicii Moldova a specificat că va cere „instituțiilor abilitate să monitorizeze cum sunt alocați acești bani, astfel încât ei „să ajungă la oamenii care au cel mai mult nevoie de sprijin”.
„Acest ajutor este foarte important şi necesar pentru Republica Moldova. Voi insista ca banii să ajungă în sectoarele care au fost cel mai mult afectate de pandemie: în sistemul medical, agricultură, la întreprinderile mici şi mijlocii. Voi cere, totodată, instituţiilor abilitate să monitorizeze cum sunt alocaţi aceşti bani, astfel încât ei să ajungă la oamenii care au cel mai mult nevoie de sprijin”, a declarat Maia Sandu.
Maia Sandu a semnat la 17 februarie, în timpul vizitei sale la Bruxelles, decretul pentru iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării Acordului de finanţare între Republica Moldova şi Comisia Europeană privind asistenţa financiară din partea Uniunii Europene destinată atenuării efectelor pandemiei.
Ambasadorul UE în Republica Moldova. Peter Michalko, a menţionat: „Pandemia COVID-19 a creat mari provocări în Republica Moldova, iar sistemul de sănătate a Republicii Moldova şi IMMM-urile au fost printre cele mai afectate domenii. Suntem încrezători că noul grant, oferit de UE, împreună cu sprijinul nostru anterior acordat de la începutul pandemiei, va contribui la crearea unei baze puternice pentru redresarea socio-economică şi va sta la temelia unei mai mari rezistenţe a şocurilor viitoare”.
România a trimis un ajutor umanitar de urgență, cu titlu gratuit, în valoare totală de circa 2,3 milioane de euro, ca urmare a vizitei președintelui Klaus Johannis, la Chișinău și a activării Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.
Ajutorul umanitar, în valoare de peste 2 milioane de euro, constă în materiale medicale necesare în lupta contra pandemiei: combinezoane, măști și mănuși. România a fost prima țară care a răspuns solicitării Republicii Moldova.