Republica Moldova va recepționa încă un lot de vaccinuri împotriva Covid-19. Maia Sandu: Le mulţumim încă o dată donatorilor Covax şi României
Maia Sandu a transmis, prin intermediul unei postări pe o rețea socială, Republica Moldova va recepționa încă un lot de vaccinuri împotriva Covid-19, din donația oferită de România.
Maia Sandu: Le mulţumim încă o dată donatorilor Covax şi României pentru sprijin şi solidaritate, în aceste vremuri dificile pentru toţi
„Azi mai vine un lot de vaccin. În total, până la sfârșitul lunii martie, în Republica Moldova vor ajunge 46 de mii de doze de vaccin prin platforma Covax și alte 50 mii – din donația oferită de România. Le mulțumim încă o dată donatorilor Covax și României pentru sprijin și solidaritate, în aceste vremuri dificile pentru toți”, a scris Maia Sandu pe Facebook.
Republica Moldova va primi vineri, 19 martie, prin intermediul platformei COVAX, 24.570 de doze de vaccin Pfizer. Preşedintele Maia Sandu a anunţat că, până la sfârşitul lunii martie, prin platforma COVAX vor ajunge 46.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19.
Alte 50.000 de doze de vaccin urmează să ajungă la Chişinău din donaţia oferită de România.
Președinte Republicii Moldova a mai precizat că a solicitat Ministerului Sănătății de la Chișinău să pregătească în mod cât mai eficient procesul de distribuție a vaccinului către centrele de vaccinare și să asigure creșterea numărului de oameni vaccinați pe zi.
Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccin împotriva Covid-19 la sfârșitul lunii februarie. Este vorba de peste 21.000 de doze de vaccin AstraZeneca donate de Guvernul României. Un al doilea lot de vaccin anti-Covid-19 a fost oferit Republicii Moldova prin intermediul Platformei COVAX. Este vorba despre 14.600 de doze de vaccin AstraZeneca.
Peste 18.500 de angajați din sistemu medical s-au vaccinat împotriva coronavirusului din lotul de doze donat de România și prin intermediul platformei COVAX.
Ce este COVAX?
COVAX face parte din Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator, un cadru pentru colaborare globală care a fost creat ca răspuns la un apel din partea liderilor G20 în martie 2020 la începutul pandemiei de coronavirus și a fost lansat ulterior de către World Organizația pentru Sănătate (OMS), Comisia Europeană, Franța și Fundația Bill & Melinda Gates în aprilie 2020. Acceleratorul ACT este alcătuit din trei piloni: Diagnostic, terapie și vaccinuri, potrivit OMS.
COVAX este pilonul vaccinurilor și este co-administrat de trei agenții partenere: Gavi, Alianța pentru vaccinuri (Gavi), Coaliția pentru inovații pentru pregătirea epidemiei (CEPI) și OMS. Este singura inițiativă globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a se asigura că vaccinurile COVID-19 sunt disponibile la nivel mondial atât pentru țările cu venituri mai mari, cât și pentru cele cu venituri mai mici.