Republica separatistă Osetia de Sud trimite soldaţi în Ucraina, pentru a lupta de partea Rusiei
Osetia de Sud, republică separatistă din Georgia, a anunță că a trimis soldaţi în Ucraina pentru „a ajuta la apărarea Rusiei”.
„Băieţii noştri îşi vor îndeplini cu mândrie datoria militară. Soldaţii înţeleg perfect că ei se duc să apere Rusia, că ei se duc să apere de asemenea Osetia. Dacă fascismul nu va fi zdrobit în teritorii îndepărtate, el se va manifesta din nou mâine aici”, a scris, pe Telegram, liderul republicii autoproclamate Osetia de Sud, Anatoli Bibilov, citat de AFP.
În 2008, Rusia a lansat un asalt devastator împotriva Georgiei, în susţinerea republicii autoproclamate Osetia de Sud. Acest război fulger, care s-a soldat cu 700 de morţi şi zeci de mii de refugiaţi, a izbucnit după ce autorităţile georgiene prooccidentale şi-au lansat forţele armate împotriva combatanţilor proruşi din Osetia de Sud, potrivit Agerpres.
Ulterior, Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi a altei regiuni separatiste din Georgia, Abhazia. Kremlinul şi-a amplasat acolo baze militare permanente.
Invazia Rusiei în Ucraina i-a făcut pe mulți georgieni să intre în luptă de partea Kievului.
Ziua 32 de lupte sângeroase în Ucraina
În ziua cu numărul 32 a invaziei Rusiei în Ucraina, un război al declarațiilor se poartă între Washington și Kremlin. Șeful SUA, Joe Biden, afirmă că „măcelarul” Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”.
În replică, Moscova transmite că „asta nu trebuie să decidă Biden – președintele Rusiei este ales de ruși”.
Ulterior, Casa Alba a transmis clarificări și a precizat că președintele Biden nu a cerut schimbarea regimului. „Ideea președintelui a fost că lui Putin nu i se poate permite să exercite putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii”, a spus un oficial american.
Între timp, orașul din vestul Ucrainei, Lviv, care a fost, până acum, scutit de asalturi puternice, a fost intens bombardat. Primarul Cernihivului spune că orașul din nordul Ucrainei este acum complet încercuit de forțele ruse. Atacurile au loc în ciuda faptului că Rusia spune că își va concentra invazia spre estul țării.