O dronă rusească cel mai probabil de fabricație iraniană s-a prăbușit în România, mai exact în județul Tulcea, în zona localității Plauru, în apropierea graniței cu Ucraina. Drona face parte dintr-un „stol” ucigaș care a vizat porturile ucrainene de la Dunăre, Reni și Ismail. Cele două porturi și depozitele de cereale sunt vitale sunt vitale pentru exporturile țării de peste Dunăre.
În deschiderea Summitului Inițiativei Celor Trei Mări, de la București, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre componentele ce par a fi ale unei drone, găsite pe teritoriul României. Iohannis a spus că autoritățile sunt în alertă și în contact permanent cu aliații NATO.
„Înainte de a vorbi despre Summit, doresc să mă refer la informațiile de ultimă oră privind identificarea, de către MApN, pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor componente care ar putea fi de dronă.
Am fost informat în timp real de către Ministerul Apărării cu privire la această descoperire și am solicitat investigarea de urgență și profesionistă a provenienței acestor componente, precum și a momentului și circumstanțelor în care acestea au ajuns pe teritoriul României.
În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale ale României, stat aliat NATO.
Așa cum am mai menționat, aceste atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați din NATO.
O repet: în cadrul NATO suntem foarte bine apărați, iar România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră”, a transmis președintele Klaus Iohannis, la Summitul celor Trei Mări.
Ministerul Apărării Naționale a transmis precizări legate de vizita ministrului Angel Tîlvăr la Ceatalchioi și Chilia Veche, județul Tulcea.
„Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a deplasat, miercuri, 6 septembrie, în localitățile Ceatalchioi și Chilia Veche, județul Tulcea, unde a discutat cu cetățenii și autoritățile localităților aflate în proximitatea atacurilor executate de Federația Rusă asupra infrastructurii porturilor dunărene ale Ucrainei, despre problemele cu care aceștia se confruntă.
În cursul acestei după-amiezi, ministrul urmează să se deplaseze și în municipiul Galați.
Echipa condusă de ministrul apărării naționale, din care au făcut parte șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană, s-a informat cu privire la situația concretă din zonele vizitate și a informat autoritățile locale despre faptul că vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea capacităților de monitorizare și de securizare a spațiului aerian la frontierele României.
Echipa MApN s-a deplasat și în proximitatea satului Plauru în care echipele de investigare ale MApN au descoperit, în cursul serii de 5 septembrie, elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă. Specialiștii trimiși de MApN la fața locului au ridicat probele care vor fi supuse unor expertize tehnice, care să permită stabilirea provenienței și caracteristicilor acestora.
Concluziile formulate de specialiștii MApN, în urma finalizării investigațiilor, vor fi comunicate public cu maximă celeritate”, a transmis MApN.
Informația a fost confirmată de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, care s-a deplasat în județul Tulcea. De la Plauru, Angel Tîlvăr și specialiștii ministerului urmează să inspecteze întreaga zonă până la Marea Neagră, adică până la porturile Galați și Chilia.
Localnicii din Deltă au reclamat mai multe explozii, vizibile cu ochiul liber, spre portul Chilia Nouă, pe malul ucrainean al Dunării în noaptea de marți spre miercuri. Ministrul este însoțit de șeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, și de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, Viorel Pană, împreună cu prefectul de Tulcea.
Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a oferit detalii despre fragmentele descoperite pe teritoriul României.
„Echipele de investigație ale MApN care cercetează zona de câteva zile au semnalat în cursul serii o serie de fragmente care pot fi asimilate unor elemente de dronă. Din momentul identificării echipele de investigație au ridicat probe si a început investigația de laborator. Vom stabili cu precizie care e proveniența, data la care acestea au ajuns aproape de malul românesc al Dunării. Investigația abia a început. O astfel de situație nu se poate gândi că poate fi trecută sub tăcere”, a subliniat Spînu.
Bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României, confirmă ministrul Apărării, aflat miercuri în județul Tulcea. Drona lovită în Ucraina s-a prăbușit lângă localitatea Plauru, județul Tulcea.
Ministrul Apărării a declarat că a fost verificată o zonă foarte mare și confirmă că s-au găsit bucăți care ar putea fi dintr-o dronă, însă nu reprezintă o amenințare pentru populație.
Cu o zi înainte, Ministerul Apărării Naționale infirma în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României.
„Noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii în spaţiul public şi confirm că s-au găsit bucăţi care ar putea fi elementele (unei drone)”, a afirmat Tîlvăr.
„Este important să întărim și noi misiunile de vigilență. Echipamentele pe care le folosim rămân în continuare funcționale și în fază de precauție și de atenție crescută. (…) Nu s-a pus problema (evacuării), pentru că nu sunt elemente care să genereze pericolul ca astfel de bucăți să reprezinte o amenințare”, a mai declarat ministrul.
„Da, în această zonă. Noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuții în spațiul public și confirm că în această zonă s-au găsit bucăți care pot fi de la o dronă. O să merg și la Chilia, apoi o să merg și la Galați care chiar dacă este la o distanță mare, trebuie să discutăm cu autoritățile orașului să asigurăm populația că viața se poate desfășura normal”, a precizat Angel Tîlvăr.
Ministrul a subliniat că în zonă vor fi amplasate mai multe puncte de observație și vor fi desfășurate mai multe patrule.
Premierul Marcel Ciolacu a confirmat știrea la rândul său, miercuri.
„Da, e de ieri. E la 100 de metri de apă, într-o zonă de junglă, acum defrișează. (…) Dacă tot ați făcut push, au căutat și-n junglă”, le-a răspuns Marcel Ciolacu jurnaliștilor, zâmbind.
Atacurile nocturne au durat trei ore și au vizat districtul Ismail, unde o persoană a fost ucisă, a declarat guvernatorul ucrainean regional Oleg Kiper pe Telegram.
„Din nefericire, o persoană a murit”, a declarat Kiper, adăugând că este vorba despre un lucrător agricol care a fost grav rănit și a murit la spital.
„Distrugeri și incendii au fost înregistrate în mai multe așezări”, a adăugat el, precizând că infrastructura portuară și agricolă a fost avariată, inclusiv clădirile administrative.
Portul Ismail de pe fluviul Dunărea, care se învecinează cu România, membră NATO, a devenit o rută principală de export pentru produsele ucrainene după retragerea Rusiei dintr-un acord privind cerealele negociat de ONU în iulie.
Cu o zi înainte la baza aeriană de la Cincu, președintele Iohannis afirma că nici o piesă al vreunei drone nu a ajuns pe teritoriul României.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la Cincu, că „nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România”, dar sunt atacuri foarte aproape de graniță, cum s-a întâmplat astăzi la 800 de metri de graniță.
„Suntem alerți, suntem atenți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați”, a subliniat președintele.
Citiți și: