Rețea de SPIONAJ în Republica Moldova, depistată de ofițerii de informații: Sunt investigate cinci persoane „cooptate de către exponenți ai serviciilor speciale dintr-un stat terț”

Rețea de SPIONAJ în Republica Moldova, depistată de ofițerii de informații: Sunt investigate cinci persoane „cooptate de către exponenți ai serviciilor speciale dintr-un stat terț”
Sursa: Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova
Publicat: 23/02/2023, 17:44

Cinci cetățeni moldoveni sunt cercetați într-un dosar penal pentru trădare de patrie și spionaj. Potrivit Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, aceștia ar fi asistat reprezentanții serviciilor speciale din străinătate în acțiuni contra Republicii Moldova, inclusiv ,,destabilizare și de schimbare a orânduirii constituționale în stat, prin violență”.

Potrivit procurorilor pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale (PCCOCS) și reprezentanților SIS, doi cetățeni ai Republicii Moldova au statutul de învinuit, fiind arestați, iar celorlalți trei le-a fost atribuită calitatea de suspect.

„În curs de investigare sunt cinci persoane – cetățeni ai Moldovei, dintre care două au fost reținute și plasate în arest în decembrie 2022, iar celelalte trei persoane au statut de bănuit. Acestea au fost cooptate de către exponenți ai serviciilor speciale dintr-un stat terț, cu rol de asistare a acestora, rol descris în Codul penal ca acțiuni care țin de „înfăptuirea activității dușmănoase împotriva Republicii Moldova” – inclusiv acțiuni de destabilizare și de schimbare a orânduirii constituționale în stat, prin violență”, anunță reprezentanții SIS.

Autoritățile de la Chișinău nu menționează țara care planifica acțiunile

Cei cinci cetățeni moldoveni erau ,,dirijați și finanțați” de cetățeni străini, aflați acum în vizorul autorităților de la Chișinău. Atât SIS, cât și PCCOCS păstrează tăcerea cu privire serviciile cărui stat este vorba.

„Suplimentar, în baza probelor acumulate, în vizorul oamenilor legii sunt și cetățeni ai altui stat, cercetați pentru spionaj, care dirijau și finanțau activitățile subversive ale persoanelor din Moldova”, mai informează autoritățile.

Reprezentanții SIS și cei ai PCCOCS anunță că „acțiunile sunt investigate începând din 2020 – atât acțiuni planificate, cât și parțial realizate – care țin de facilitarea transferurilor financiare, incitarea urii interetnice, animarea spiritelor destabilizatorii și intoleranță față de anumite categorii de cetățeni, inclusiv recrutarea persoanelor pentru participarea la proteste în masă, de natură să degenereze în acte de violență în interesul unui stat străin”.

Dacă vinovăția persoanelor implicate va fi demonstrată și vor ajunge pe banca acuzaților, acestea riscă până la 20 de ani de închisoare, potrivit Codul Penal al Republicii Moldova.

Maia Sandu: Rusia pregătește o lovitură de stat

Recent, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în care vor fi implicate „grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.

Potrivit acesteia, autoritățile de la Chișinău au primit informații în acest sens din surse interne, cât și de la state partenere, cum ar fi Ucraina.

Maia Sandu a adăugat că prima parte a acestui plan a început la finalul lui 2022, însă a eșuat. Totodată, liderul de la Chișinău spune că planul include chiar și atacuri violente și luări de ostatici.

Reprezentanții Kremlinului neagă și acuză partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia. Pe de altă parte, Moscova a lansat amenințări la adresa Chișinăului. Ministrul rus de Externe a declarat că Republica Moldova ar putea să urmeze calea Ucrainei. Ba mai mult, Serghei Lavrov a spus că președinta, Maia Sandu, vrea să o introducă în NATO sau să o unească cu România.

Maia Sandu, primită de Klaus Iohannis la Cotroceni. „Republica Moldova trece prin provocări fără precedent”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut joi la Cotroceni o declarație comună de presă cu omologul său român, Klaus Iohannis.

Aceasta a spus că țara sa trece prin provocări fără precedent și a mulțumit României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova.

„Aşa cum a spus în glumă ministrul (Bogdan, n. red.) Aurescu, Republica Moldova este, probabil, singurul stat din lume care are doi miniştri de Externe în acelaşi timp. Şi noi îi mulţumim României pentru că este prietenul şi avocatul nostru”, a afirmat Maia Sandu.

Ea a anunţat că, săptămâna viitoare, şeful noului Executiv de la Chişinău, Dorin Recean, va veni la Bucureşti, aceasta fiind prima sa vizită oficială de la preluarea mandatului.

„Astăzi, mai mult ca niciodată, simţim sprijinul puternic al României pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru pacea, bunăstarea şi viitorul nostru european”, a arătat Maia Sandu.

Potrivit acesteia, Republica Moldova trece prin provocări fără precedent.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
Dezvoltator imobiliar, despre investiția într-un apartament la Cluj: „E atractivitatea prostului. Treceți pe lângă blocurile...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Propunerea lui Erdogan: înghețarea conflictului din Ucraina și amânarea cu 10 ani a discuțiilor privind...
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
De miercuri seară, vremea se schimbă radical în toată ţara. ANM anunţă răcire accentuată, vânt...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Primele imagini de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Peste o sută de persoane s-au adunat să-i...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
La câți km speli motorul diesel pe interior? Ce probleme pot apărea după
Donald Trump Jr. critică decizia lui Biden privind aprobarea rachetelor americane pe teritoriul Rusiei şi...
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Muzica populară din România a pierdut o legendă. A fost cel mai iubit cântăreț
Alertă alimentară în Germania. Un produs românesc, scos de pe piață
Președintele TAS din Kosovo, declarație total neașteptată. De ce susține că tricolorii se vor bucura...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
VIDEO Cum interpretează Daria Crișan melodia tatălui ei - "Dacă pleci"? Imaginile au topit inimile...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Angajații sunt evaluați mai aspru atunci când finalizează sarcini cu întârziere, arată un studiu