Prima pagină » Actualitate » Rețea de trafic cu OZEMPIC în România: O asistentă medicală şi patru medici de la o clinică privată au vândut medicamente de 1 milion de lei

Rețea de trafic cu OZEMPIC în România: O asistentă medicală şi patru medici de la o clinică privată au vândut medicamente de 1 milion de lei

Poliția Română a descoperit o rețea de trafic cu Ozempic, medicamentul pentru diabetici care ar ajuta la pierdere rapidă a kilogramelor. Din primele date, o asistentă medicală şi patru medici de la o clinică privată din Sectorul 1 sunt implicaţi în această „afacere”.

Oamenii legii au reținut deja 13 în acest caz. Rețeaua se ocupa cu traficul de medicamente pentru persoanele cu diabet vândute „la negru” pentru slăbit.

Medicamentul era decontat ilegal de la CNAS.

O asistentă din Bucureşti ar fi vândut ilegal medicamente de un milion de lei

În acest caz, o asistentă medicală de la o clinică privată din Sectorul 1 este suspectată că falsifica reţete, cu ajutorul a patru medici, pentru a obţine medicamentele.

Asistenta ar fi falsificat peste 700 de reţete compensate integral, prejudiciul depăşind astfel un milion de lei, conform unor surse judiciare citate de News.ro.

Se pare că asistenta ar fi falsificat peste 700 de reţete compensate 100% pentru medicamente specifice tratamentului diabetului, prin introducerea de date false în sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi OPSNAJ, pe care le-a folosit în interes personal sau le-a pus la dispoziţie altor persoane, pentru a ridica medicamentele prescrise din farmacii.

Femeia ar fi fost ajutată şi de prieteni sau apropiaţi, unii dintre ei fiind farmacişti. Ulterior, după ridicarea pastilelor din farmacii, ei le-au vândut pe Facebook sau pe alte platforme online, medicamentele fiind cunoscute că ar ajuta la slăbit, afirmă sursele citate de News.ro.

Având în vedere că aceste medicamente – Ozempic, Rybelsus, Victoza, Trulicity – erau decontate 100% prejudiciul estimat până în prezent depăşeşte un milion de lei.

Anunțul oficial al Poliției

În acest caz, polițiștii și procurorii fac, miercuri, 21 de percheziții, „în municipiul București și județul Ilfov, la domiciliul a 17 persoane, precum și la sediile unor instituții, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de fals informatic în formă continuată (peste 2.800 de acte materiale) și înșelăciune (peste 1.300 de acte materiale), prejudiciul fiind de peste 1.000.000 de lei”, conform Poliției Capitalei.

„În fapt, în perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024, o femeie, în vârstă de 32 de ani, având calitatea de asistent medical și recepționeră în cadrul unei clinici medicale private, cu punct de lucru în Sectorul 1, ar fi falsificat rețete, prin introducerea unor date fictive în sistemul informatic, pentru a intra în posesia unor medicamente în mod gratuit și pentru a le vinde în afara cadrului legal.

Probatoriul administrat a relevat că în urma falsificării rețetelor, medicamentele ar fi fost obținute în baza unei înțelegeri prealabile cu alți angajați ai unui lanț de farmacii, dar și cu sprijinul altor persoane, apropiați ai asistentei medicale în cauză, și vândute fie prin intermediul platformelor comerciale, fie prin intermediul rețelelor de socializare.

În urma investigațiilor efectuate, s-a mai stabilit că falsificarea era efectuată de către asistenta în cauză, cu sprijinul și cu acordul a patru medici, angajați în cadrul aceluiași punct de lucru al clinicii private, ce nu aveau competența necesară să le prescrie.

Astfel, la data de 27 mai 2024, a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 13 persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 47 de ani”, anunță Poliția Capitalei.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și