Rețea mamut de trafic de MIGRANȚI, destructurată în Capitală și în alte 12 județe. 69 de percheziții și mandate de aducere, puse în aplicare
Mascații au efectuat, luni dimineață, 69 de percheziții domiciliare în 12 județe și în București, într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți. Aproximativ 1.000 de cetățeni străini au fost introduși ilegal în România de la începutul anului.
Luni dimineață, polițiștii, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara, au demarat o amplă operațiune împotriva unei rețele specializate în traficul de migranți. În cadrul anchetei, au fost efectuate 69 de percheziții domiciliare, fiind vizate mai multe persoane suspectate că fac parte dintr-un grup infracțional organizat. Totodată, au fost emise 69 de mandate de aducere pentru audieri.
Acțiunea s-a desfășurat în 12 județe – Timiș, Mehedinți, Dolj, Caraș-Severin, Argeș, Ilfov, Teleorman, Arad, Dâmbovița, Sibiu, Constanța și Ialomița – precum și în municipiul București, potrivit unui comunicat emis de Poliția Timiș.
Ancheta a scos la iveală o rețea bine structurată, formată din cetățeni străini și români, care opera pe mai multe paliere. Potrivit polițiștilor, rețeaua avea ca obiectiv introducerea ilegală a migranților în România și scoaterea acestora către țări din vestul Europei.
Gruparea ar fi racolat migranți din Turcia, pe care i-ar fi introdus ilegal în Bulgaria, iar ulterior i-ar fi transportat fraudulos în România, prin trecerea Dunării.
După ajungerea pe teritoriul românesc, migranții erau cazați temporar în locații de adăpost din municipiul Timișoara. Aici rămâneau până când erau identificate oportunități pentru transferul lor către Occident.
Potrivit anchetatorilor, rețeaua era structurată pe mai multe paliere după cum urmează:
O parte dintre traficanți se ocupau de recrutarea și pregătirea migranților. Această etapă avea loc pe teritoriul Turciei, de unde grupuri de migranți erau ghidate către Bulgaria și, ulterior, în România.
Alți traficanți se ocupau de transportul și adăpostirea migranților. Migranții erau adăpostiți în locații din Timișoara, în așteptarea momentului potrivit pentru a fi transportați spre vestul Europei.
O parte dintre membrii rețelei se ocupau de recrutarea șoferilor care preluau migranții din locații prestabilite și îi transportau către parcări sau alte puncte de tranzit, de unde urmau să fie urcați în camioane.
Transportatorii și șoferii de camioane aveau sarcina de a efectua transportul efectiv al migranților, uneori folosindu-se de antemergători pentru a evita filtrele rutiere și controalele.
Conform anchetatorilor, în perioada iunie – decembrie 2024, au fost descoperite și oprite 136 de astfel de transporturi, care au vizat aproximativ 1.000 de migranți, majoritatea de origine afro-asiatică.
Cum operau traficanții de migranți?
Rețeaua folosea o metodă complexă de racolare și transport, profitând de vulnerabilitățile migranților și de presiunea lor de a ajunge în țările vest-europene. În mod uzual, migranții erau îmbarcați în mijloace de transport care traversau ilegal Dunărea dinspre Bulgaria spre România.
Ajunși pe teritoriul românesc, aceștia erau preluați de transportatori români și duși în locații secrete din Timișoara. Aici, migranții așteptau până când rețeaua identifica șoferi și vehicule pentru transportul lor către Europa de Vest, de obicei în camioane de marfă.
„O parte dintre membrii grupării de criminalitate organizată ar fi avut ca atribuții racolarea șoferilor care s-ar fi ocupat cu preluarea, transportul și conducerea migranților de la anumite locații din vestul țării până în zona parcărilor, unde ar fi fost transferați în camioane”, se arată în comunicatul Poliției Timiș.
Transporturile erau realizate cu prudență, iar rețeaua folosea antemergători – persoane care circulau înaintea camioanelor pentru a verifica existența eventualelor filtre ale Poliției de Frontieră sau ale altor forțe de ordine.
În ultimele luni, mai multe grupuri de migranți au fost descoperite în vehicule de marfă sau adăpostite în spații insalubre, iar numeroși șoferi au fost arestați pentru că au încercat să transporte ilegal persoane peste granițe.