Rețeta autentică de TOBĂ de porc. Pregătește acest preparat tradițional nelipsit de pe masa românilor

Publicat: 22 12. 2024, 18:11
Actualizat: 22 12. 2024, 18:12

Toba de porc este un preparat tradițional românesc, servit de obicei în perioada sărbătorilor de iarnă. Este realizată din organe de porc și alte bucăți de carne, împachetate într-o membrană naturală (stomac de porc) și fierte până la gelifiere. Iată rețeta tradițională:

Ingrediente:

  • 1 stomac de porc curățat (sau membrană sintetică, dacă preferi)
  • 1 limbă de porc
  • 1 inimă de porc
  • 1 rinichi de porc (opțional)
  • 300 g șorici
  • 300 g carne de porc (de pe cap sau pulpă)
  • 1 ureche de porc
  • 1 picior de porc (pentru gelatină)
  • 4-5 căței de usturoi
  • 1 ceapă
  • Sare
  • Piper boabe
  • Foi de dafin
  • Cimbru (opțional)

Mod de preparare:

1. Pregătirea stomacului de porc:

  • Spală stomacul bine, întoarce-l pe dos și freacă-l cu sare grunjoasă.
  • Clătește-l de mai multe ori, apoi lasă-l la înmuiat în apă cu oțet (1 lingură de oțet/litru de apă) timp de 1-2 ore pentru a îndepărta mirosul specific.

2. Fierberea organelor și cărnii:

  • Spală organele (limbă, inimă, rinichi, ureche, picior).
  • Fierbe toate ingredientele împreună cu șoriciul și carnea în apă rece, adăugând ceapa întreagă, sare, piper boabe și foi de dafin.
  • După ce au fiert bine (aproximativ 2-3 ore), scoate-le și lasă-le să se răcească. Păstrează zeama pentru mai târziu.

3. Curățarea limbii:

  • Curăță membrana albă de pe limbă cât este încă caldă, pentru că va fi mai ușor.

4. Tăierea ingredientelor:

  • Taie toate ingredientele (organele, carnea, șoriciul) în bucăți mici, pătrate, pentru a obține o textură uniformă.

5. Condimentarea:

  • Amestecă ingredientele tăiate cu usturoiul pisat, sare, piper proaspăt măcinat și cimbru (dacă dorești). Adaugă câteva polonice de zeamă strecurată pentru a lega compoziția.

6. Umplerea stomacului:

  • Umple stomacul de porc cu compoziția pregătită, având grijă să nu fie prea plin (pentru a evita spargerea la fierbere).
  • Coase deschiderea stomacului sau leagă bine cu sfoară alimentară.

7. Fierberea tobei:

  • Pune toba într-o oală mare cu zeama păstrată și fierbe la foc mic timp de 1-1,5 ore. Înțeapă stomacul din loc în loc cu un ac pentru a preveni spargerea.

8. Presarea:

  • Scoate toba din oală, așază-o între două tăvi și pune o greutate deasupra pentru a-i da o formă uniformă. Las-o să se răcească complet
  • După răcire, toba poate fi feliată și servită ca aperitiv, alături de ceapă, muștar sau murături.