Rețetă autentică de TURTĂ dulce. Cum se prepară și ce origine are acest desert
Ce ingrediente se utilizează la o rețetă autentică de turtă dulce și de unde provine denumirea acestui desert? Iată cum se prepară și ce origine are acest produs des consumat în perioada sărbătorilor.
V-ați gândit vreodată de unde provine denumirea de turtă dulce? În perioada sărbătorilor, acest desert este des achiziționat și chiar preparat acasă. Printre cei mai încântați sunt cei mici, care au ocazia să pregătească diverse figurine sau căsuțe din turtă dulce. Totuși, care sunt originile acestui desert și ce ingrediente se folosesc pentru o rețetă autentică? Informațiile le aflați în cele ce urmează.
În primul rând, termenul „turtă dulce” preia diverse nuanțe în funcție de cultură – de exemplu, în franceză, se traduce ca „pain d’épices” („pâine cu condimente”). În germană, pe de altă parte, se traduce ca „Lebkuchen” sau „Pfefferkuchen” („pâine cu piper”). Turta dulce ar fi fost adusă în zona Europei în 992, de către Grigore din Nicopole, un călugăr armean stabilit în Franța. Ulterior, a ajuns în Suedia, în secolul al XIII-lea.
În Polonia, turta dulce poartă numele de „Pierniki torunski”. În Țările Nordice – Norvegia și Suedia – se regăsește sub denumirile de „pepperkaker” sau „pepparkakor”. Elveția și Țările de Jos se numește „biber”, iar în Olanda se numește „peperkoek”, arată Stirileprotv.ro.
În perioada sărbătorilor de iarnă, turta dulce a devenit des uzitată sub formă de decorațiune pentru bradul de Crăciun. De altfel, este des întâlnită la târgurile de Crăciun, dar și printre cadourile către cei dragi. În plus, turta dulce poate fi folosită și drept aranjament de masă. De exemplu, căsuțele din turtă dulce pot „trona” pe mesele pline cu bunătăți.
Rețetă autentică de turtă dulce
Pentru o rețetă autentică de turtă dulce se vor folosi ingrediente atât pentru aluat, cât și pentru glazură. În primul rând, pentru aluat se vor folosi 350 de grame de făină albă, tip 000. Iată ingredientele utilizate pentru aluat.
- 350 de grame făină albă (tip 000);
- 150 de grame zahăr brun;
- 150 de grame miere sau melasă;
- 125 de grame unt nesărat, moale;
- Un ou mare;
- O linguriță de bicarbonat de sodiu.
Pentru glazură vei avea nevoie de 200 de grame de zahăr pudră, un albuș de ou și o jumătate de linguriță de suc de lămâie.
Această rețetă include și condimente. Iată care sunt acestea:
- O linguriță cu pudră de ghimbir;
- O linguriță cu scorțișoară măcinată;
- O jumătate de linguriță cu nucșoară măcinată;
- O jumătate de linguriță de cuișoare măcinate;
- Un praf de sare.
Mod de preparare
- Făina se cerne cu bicarbonatul de sodiu într-un castron generos. Se adaugă sarea, scorțișoara, nucșoara, ghimbirul și cuișoarele.
- Într-un bol separat se mixează 2-3 minute untul moale cu zahărul brun. Trebuie să obții o compoziție cremoasă, aerată. Apoi, se adaugă mierea, oul. Se amestecă până se omogenizează.
- Ingredientele uscate și compoziția obținută cu unt se amestecă până când se obține un aluat moale. Nu trebuie să se lipească de mâini.
- Se adaugă 1-2 linguri de făină, dacă amestecul este lipicios.
- Acoperă întregul aluat cu folie alimentară și lasă-l cel puțin 2 ore la frigider.
- Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade Celsius, iar tava se tapetează cu hârtie de copt.
- Înainte de a întinde aluatul, scoate-l din frigider și lasă-l 5-10 minute la temperatura camerei.
- Întinde aluatul pe o planșetă presărată cu făină și apoi taie formele dorite.
- Formele se pun în tavă și se coc 8-10 minute, până când marginile devin ușor aurii.
Pentru glazură: albușul se bate într-un bol până devine spumos și, apoi, se adaugă zahărul pudră cernut. Se pune și sucul de lămâie și se amestecă până când conținutul devine lucios. Apoi, după ce formele s-au răcit, pot fi ornate cu această compoziție.
Turta dulce rezistă în jur de 2-3 săptămâni, dacă este depozitată într-o cutie etanșă.
V-ar putea interesa și:
- Ce sunt „PELINCUȚELE Domnului”, turtele tradiționale de Crăciun atât de apreciate în Moldova. Motivul pentru care gospodinele le întind pe perne
- Motivul hilar pentru care cutia cu PIZZA are formă pătrată, deși preparatul fast food de origine italiană are formă rotundă
- Rețetă de prăjitură cu Snickers, un desert delicios și o savoare unică
- Rețetă de cornulețe de casă cu untură și borș. Trucul secret pentru un aluat fraged
- Istoria salatei de boeuf: Preparatul preferat al românilor, consumat cu ocazia ANULUI NOU, nu este de origine franțuzească
Sursă foto: Envato – caracter ilustrativ