Ciorba de burtă este unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare din bucătăria românească, așa că aceasta este preparată până și de cei mai celebri bucătari din România, cum ar fi chef Cătălin Scărlătescu.
Avantajul acestui preparat este că poate fi gătit atât din burtă proaspătă, cât și din burtă prefiartă și congelată, cea de-a doua variantă fiind mult mai simplu de preparat.
Ciorba de burtă provine din bucătăria turcească, poate fi foarte ușor preparată acasă, este sățioasă și poate fi consumată oricând, potrivit fresh24.
Chef Cătălin Scărlătescu, cunoscut mai ales în postura de jurat al emisiunii Chefi la Cuțite de la Antena 1, spune că există mai multe secrete pentru o ciorbă de burtă cât mai bună.
El spune că primul secret este apa folosită pentru prepararea acestui fel de mâncare.
„Primul secret e cum îţi alegi apa cu care faci ciorba. Nu v-a trecut niciodată prin cap să lăsaţi apa din care facem ciorbă cel puţin 24 de ore să stea. De ce florarii pun tot timpul apă stătută la flori, pentru că mai zboară din clor. Şi pe urmă sunt multe alte secrete. Important e cum alegi ingredientele. Carnea se fierbe în funcţie de tipul de carne cumpărat şi aici trebuie să ştii să cumperi materia primă, iar eu sunt campion mondial la aşa ceva”, spune Chef Cătălin Scărlătescu.
Pentru 15 porții de ciorbă avem nevoie de: picior de vită 700 gr, picior porc 1 kg, morcovi 150 gr (2 bucăți), țelină 200 gr (o jumătate), cartofi 400 gr (4 bucăți), ceapă 250 gr (3 bucăți), usturoi 200 gr (4 căpățâni), 10 ouă (gălbenușuri), smântână — o cutie, sare 80 gr, oțet 40 ml, burtă de vită 1,4 kg.
Se pun la fiert trei-patru felii de picior de vită într-o oală de 10 litri, cu trei sferturi apă. Când carnea și măduva se desprind de pe oase, se scot oasele, se aruncă și se strecoară zeama rămasă. În aceeași oală se pun la fiert feliile de picior de porc, cu trei sferturi apă și se procedează la fel cu carnea.
Într-o oală de 15 litri se adaugă zeama strecurată de vită şi de porc în care mai punem doi morcovi întregi, o jumătate de ţelină, patru cartofi curăţaţi de coajă şi netăiaţi şi trei cepe curăţate întregi. După fierbere, când pot fi pătrunse uşor cu furculiţa, legumele se scot, se scurg şi se pasează la blender. Pasta care rezultă se pune în zeama rămasă în oală, spune Lucian Țilea, proprietarul Cramei Terente din Brăila.
Se curăţă patru căpăţâni de usturoi, se zdrobesc, iar pasta rezultată se pune în strecurătoare. Ulterior, se trece zeama din oală prin strecurătoare peste pastă înapoi în oală, până când pasta de usturoi devine gelatinoasă, uşor verzuie.
Într-un bol se separă zece gălbenuşuri de ou şi se bat până se transformă într-o cremă. Albuşurile rămase se pot păstra înainte sau după fierbere pentru ornat diferite salate. La crema de gălbenuşuri obţinută se adaugă 900 ml de smântană şi se amestecă cu mixerul până devine omogenă.