Rețeta de ciorbă de burtă a lui chef Cătălin Scărlătescu | Ingredientul secret este apa stătută!

Rețeta de ciorbă de burtă a lui chef Cătălin Scărlătescu | Ingredientul secret este apa stătută!
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04/03/2022, 20:22
Actualizat: 05/03/2022, 10:01

Ciorba de burtă este unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare din bucătăria românească, așa că aceasta este preparată până și de cei mai celebri bucătari din România, cum ar fi chef Cătălin Scărlătescu.

Avantajul acestui preparat este că poate fi gătit atât din burtă proaspătă, cât și din burtă prefiartă și congelată, cea de-a doua variantă fiind mult mai simplu de preparat.

Ciorba de burtă provine din bucătăria turcească, poate fi foarte ușor preparată acasă, este sățioasă și poate fi consumată oricând, potrivit fresh24.

Care sunt secretele lui chef Cătălin Scărlătescu pentru o ciorbă de burtă delicioasă

Chef Cătălin Scărlătescu, cunoscut mai ales în postura de jurat al emisiunii Chefi la Cuțite de la Antena 1, spune că există mai multe secrete pentru o ciorbă de burtă cât mai bună.

El spune că primul secret este apa folosită pentru prepararea acestui fel de mâncare.

„Primul secret e cum îţi alegi apa cu care faci ciorba. Nu v-a trecut niciodată prin cap să lăsaţi apa din care facem ciorbă cel puţin 24 de ore să stea. De ce florarii pun tot timpul apă stătută la flori, pentru că mai zboară din clor. Şi pe urmă sunt multe alte secrete. Important e cum alegi ingredientele. Carnea se fierbe în funcţie de tipul de carne cumpărat şi aici trebuie să ştii să cumperi materia primă, iar eu sunt campion mondial la aşa ceva”, spune Chef Cătălin Scărlătescu.

Rețeta de ciorbă de burtă

Pentru 15 porții de ciorbă avem nevoie de: picior de vită 700 gr, picior porc 1 kg, morcovi 150 gr (2 bucăți), țelină 200 gr (o jumătate), cartofi 400 gr (4 bucăți), ceapă 250 gr (3 bucăți), usturoi 200 gr (4 căpățâni), 10 ouă (gălbenușuri), smântână — o cutie, sare 80 gr, oțet 40 ml, burtă de vită 1,4 kg.

Se pun la fiert trei-patru felii de picior de vită într-o oală de 10 litri, cu trei sferturi apă. Când carnea și măduva se desprind de pe oase, se scot oasele, se aruncă și se strecoară zeama rămasă. În aceeași oală se pun la fiert feliile de picior de porc, cu trei sferturi apă și se procedează la fel cu carnea.

Într-o oală de 15 litri se adaugă zeama strecurată de vită şi de porc în care mai punem doi morcovi întregi, o jumătate de ţelină, patru cartofi curăţaţi de coajă şi netăiaţi şi trei cepe curăţate întregi. După fierbere, când pot fi pătrunse uşor cu furculiţa, legumele se scot, se scurg şi se pasează la blender. Pasta care rezultă se pune în zeama rămasă în oală, spune Lucian Țilea, proprietarul Cramei Terente din Brăila.

Se curăţă patru căpăţâni de usturoi, se zdrobesc, iar pasta rezultată se pune în strecurătoare. Ulterior, se trece zeama din oală prin strecurătoare peste pastă înapoi în oală, până când pasta de usturoi devine gelatinoasă, uşor verzuie.

Într-un bol se separă zece gălbenuşuri de ou şi se bat până se transformă într-o cremă. Albuşurile rămase se pot păstra înainte sau după fierbere pentru ornat diferite salate. La crema de gălbenuşuri obţinută se adaugă 900 ml de smântană şi se amestecă cu mixerul până devine omogenă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Doi pensionari români, prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii în valoare de 650.000 de...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce