Rețetă de mămăligă ca la bunica acasă. Cum prepari mamaliga care se taie cu ața

Publicat: 14 10. 2024, 13:49
Reteta de mamaliga ca a bunicii. Sursa foto: Shutterstock

Cum prepari mămăliga ca la bunica acasă. Rețeta este una tradițională și iese un preparat gustos și cremos, care poate fi tăiat cu ața.

Mămăliga este unul dintre produsle tradiționale preferate de români, dar puțini știu să o prepare correct. Iată cea mai simplă rețetă de mămăligă. Românii au un loc special în suflet pentru mămăligă. Fie că o vor moale sau tare, sau poate friptă, puțini sunt cei care spun că nu le place.

Deși pare simplu de pregătit, ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. Mămăliga este și preferata copiilor, dar nu lipsește nici de la evenimentele cu fast. Gustul de mămăligă ca la bunica acasă este greu de reprodus. Dar noi te ajutăm să îl readuci la viață în doar 15 minute.

Mămăliga tare, tăiată cu ața, este numai bună asezonată cu alte mâncăruri, iar cea moale este perfectă în combinație cu smântâna. În mod traditional, mămăliga se prepară într-un tuci, dar se poate folosi și o cratiță, în special pentru plita cu inducție.

Ingrediente

  • 1 litru de apă (sau de supă de carne sau legume)
  • 340-370 de grame de mălai
  • 2 lingurițe de sare (cu vârf)
  • 30-40 de grame de unt sau 2 linguri de ulei de măsline (opțional).

De precizat este că, pentru o mămăligă tare, la un litru de apă se adaugă 370 de grame de mălai. Iar pentru o mămăligă moale, la un litru de apă se adaugă 340 de grame de mălai.

Mai ai nevoie de următoarele ustensile:

  • 1 tel
  • 1 lingură de lemn sau făcăleț
  • 1 linguriță pentru sare
  • 1 ceaun pentru mămăligă, cratiță de inox sau tuci

Mod de preparare:

Dacă odinioară, la țară, se folosea un mălai obținut din porumbul măcinat la moară, iar mămăliga se fierbea cel puțin o oră, cu mălaiul grișat din ziua de azi, pe care îl poți găsi la toate magazinele, timpul de fierbere scade mult.

Prima data se pune la fiert apa cu sare. Apoi, se pune deasupra o linguriță de mălai, pentru a observa mai ușor când fierbe apa. Apoi, se așteaptă ca apa să dea în clocot.

După ce apa clocotește, se dă focul mic și se adaugă ușor mălaiul, în timp ce se mestecă cu telul în oală, pentru a nu se forma cocoloașe. Apoi, se adaugă și untul, continuând amestecul cu telul, după care se lasă să dea în clocot.

CITEȘTE ȘI:

Din ce făceau dacii MĂMĂLIGA, preparatul lor preferat, înainte să descopere porumbul