Se știe că un consum excesiv de zahăr dăunează grav sănătății, astfel că vă prezentăm o rețetă de mucenici, care să nu conțină acest aliment, fiind una dintre cele mai apreciate de pe internet în această perioadă.
Primul aspect important este alegerea tipului de drojdie, iar în bucătărie trebuie să fie cald. Pentru mucenicii moldoveneşti drojdia proaspătă este cea mai bună alegere. Aluatul va creşte foarte bine şi va fi extrem de pufos, exact ca la cozonac.
Atenție, e necesar ca ingredientele să fie la temperatura camerei, de preferat să fie scoase de cu seară din frigider.
În ceea ce priveşte făina, aceasta trebuie să fie nulă, cea cu trei zerouri, și să fie bine uscată și cernută de trei ori în dimineața în care se pregătesc mucenicii, notează Antena 3.
Laptele trebuie încălzit puțin, ca să dospească drojdia. Ai grijă să nu folosești laptele fierbinte, pentru că va distruge microorganismele din drojdie și aluatul nu va mai crește la fel de bine.
Separă ouăle și adaugă albușurile bătute spumă, ca să obții un aluat mai bun. Gălbenuşurile le poţi bate cu un vârf de sare. Acestea îşi vor închide culoarea, iar aluatul va avea o culoare foarte frumoasă.
Pentru un aluat şi mai fraged, poţi adauga o linguriță de oțet împreună cu celelalte ingrediente uscate.
Frământă aluatul la mixer și adaugă laptele călduț treptat, ca să se amestece bine toate ingredientele.
Frământă foarte bine aluatul pentru mucenicii moldoveneşti la mixer și apoi două minute de mână, împăturind marginile ca să fie cât mai bine afânat. Nu frământa aluatul de mână prea mult, ca să nu se întărească la copt.
Coace mucenicii moldoveneştii la foc potrivit și pune dedesubt o tavă cu apă, să nu se ardă.
Pentru început se cerne făina de trei ori, pentru a se elimina toate impurităţile, dar şi pentru aerarea făinii.
Dacă folosiți drojdie proaspătă, trebuie avut în vedere că aceasta trebuie să se dizolve în puţin lapte, apoi se va adăuga şi o lingură de făină.
Peste făina cernută se adaugă vanilia, coaja de lămâie şi portocala, sarea, maiaua crescută, gălbenuşurile şi restul de lapte călduţ.
Se amesteca totul şi apoi se adaugă untul moale, puţin câte puţin, frământând uşor și activ, până când se termină untul.
Este important ca aluatul să fie frământat timp de cel puţin 20 de minute și chiar să fie trântit de câteva ori şi de blatul de bucătărie.
Cuptorul se încălzeşte foarte puţin, doar cât să fie călduţ. Se bagă ligheanul cu aluat în cuptor, să stea la cald şi se închide uşa cuptorului.
Astfel, aluatul va creşte foarte bine, va fi ferit de zgomot şi curent. Acesta se lasă la dospit pentru 30-40 de minute.
După ce au stat la dospit, rupeţi aluatul în bucăţi egale, apoi ungeţi masa cu ulei și formaţi coca în forma cifrei 8.
Mucenicii formaţi îi ungeţi cu ou şi îl lasaţi la loc ferit şi cald pentru 25 de minute. După ce şi-au dublat volumul, se pot pune la cuptor pentru 30 de minute, la 160 de grade.
Foto – Caracter ilustrativ: Facebook