Reţetă de MUCENICI moldoveneşti, fără zahăr. Se pot face 30 de bucăţi, cu doar două ouă

Reţetă de MUCENICI moldoveneşti, fără zahăr. Se pot face 30 de bucăţi, cu doar două ouă
Foto - Caracter ilustrativ
Publicat: 05/03/2024, 23:15
Actualizat: 05/03/2024, 23:20

Se știe că un consum excesiv de zahăr dăunează grav sănătății, astfel că vă prezentăm o rețetă de mucenici, care să nu conțină acest aliment, fiind una dintre cele mai apreciate de pe internet în această perioadă.

Primul aspect important este alegerea tipului de drojdie, iar în bucătărie trebuie să fie cald. Pentru mucenicii moldoveneşti drojdia proaspătă este cea mai bună alegere. Aluatul va creşte foarte bine şi va fi extrem de pufos, exact ca la cozonac.

Atenție, e necesar ca ingredientele să fie la temperatura camerei, de preferat să fie scoase de cu seară din frigider.

În ceea ce priveşte făina, aceasta trebuie să fie nulă, cea cu trei zerouri, și să fie bine uscată și cernută de trei ori în dimineața în care se pregătesc mucenicii, notează Antena 3.

Laptele trebuie încălzit puțin, ca să dospească drojdia. Ai grijă să nu folosești laptele fierbinte, pentru că va distruge microorganismele din drojdie și aluatul nu va mai crește la fel de bine.

Separă ouăle și adaugă albușurile bătute spumă, ca să obții un aluat mai bun. Gălbenuşurile le poţi bate cu un vârf de sare. Acestea îşi vor închide culoarea, iar aluatul va avea o culoare foarte frumoasă.

Pentru un aluat şi mai fraged, poţi adauga o linguriță de oțet împreună cu celelalte ingrediente uscate.

Frământă aluatul la mixer și adaugă laptele călduț treptat, ca să se amestece bine toate ingredientele.

Frământă foarte bine aluatul pentru mucenicii moldoveneşti la mixer și apoi două minute de mână, împăturind marginile ca să fie cât mai bine afânat. Nu frământa aluatul de mână prea mult, ca să nu se întărească la copt.

Coace mucenicii moldoveneştii la foc potrivit și pune dedesubt o tavă cu apă, să nu se ardă.

Pentru aluat:

  • 1 kg de făină;
  • 7 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă;
  • 700 ml lapte;
  • 2 ouă;
  • răzătură de la o lămâie şi portocală;
  • 100 g unt 82% grăsime;
  • un vârf de sare;
  • esenţă de vanilie.

Pentru decor:

  • miere (opţional);
  • nucă.

Mod de preparare mucenici moldoveneşti fără zahăr

Pentru început se cerne făina de trei ori, pentru a se elimina toate impurităţile, dar şi pentru aerarea făinii.

Dacă folosiți drojdie proaspătă, trebuie avut în vedere că aceasta trebuie să se dizolve în puţin lapte, apoi se va adăuga şi o lingură de făină.

Peste făina cernută se adaugă vanilia, coaja de lămâie şi portocala, sarea, maiaua crescută, gălbenuşurile şi restul de lapte călduţ.

Se amesteca totul şi apoi se adaugă untul moale, puţin câte puţin, frământând uşor și activ, până când se termină untul.

Este important ca aluatul să fie frământat timp de cel puţin 20 de minute și chiar să fie trântit de câteva ori şi de blatul de bucătărie.

Cuptorul se încălzeşte foarte puţin, doar cât să fie călduţ. Se bagă ligheanul cu aluat în cuptor, să stea la cald şi se închide uşa cuptorului.

Astfel, aluatul va creşte foarte bine, va fi ferit de zgomot şi curent. Acesta se lasă la dospit pentru 30-40 de minute.

După ce au stat la dospit, rupeţi aluatul în bucăţi egale, apoi ungeţi masa cu ulei și formaţi coca în forma cifrei 8.

Mucenicii formaţi îi ungeţi cu ou şi îl lasaţi la loc ferit şi cald pentru 25 de minute. După ce şi-au dublat volumul, se pot pune la cuptor pentru 30 de minute, la 160 de grade.

Foto – Caracter ilustrativ: Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...