Rețetă mănăstirească cu gogoși de post. Iată un desert care poate fi consumat în timpul Postului Paștelui, însă fără să conțină ingrediente de origine animală. Măicuțele de la mănăstirile românești folosesc o rețetă simplă și gustoasă care se pregătește rapid, cu un aluat pufos. Iată mai jos lista cu ingrediente și modul de preparare.
Rețetă mănăstirească cu gogoși de post – un desert care poate fi pregătit acasă pentru cei dragi. Pentru această rețetă, măicuțele de la mănăstirile românești utilizează ingrediente simple. Pentru o aromă deosebită, poate fi utilizat laptele de migdale, de exemplu. Iată ingredientele utilizate pentru un aluat pufos:
Rețetă de gogoși de post – cum să pregăteși acasă acest desert / sursă foto: Shutterstock
Vezi și Rețetă de cornulețe cu gem și nuci de post. Ce să pui în aluat pentru o aromă deosebită
Cele 30 de grame de drojdie proaspătă sau 10 grame de drojdie uscată se vor dizolva într-un castron, în apă caldă (timp de 5-10 minute). Apoi, se adaugă aptele vegetal și 50 de grame de zahăr și se amestecă. Când zahărul s-a dizolvat, se va adăuga, treptat, făina. Se amestecă până când compoziția se omogenizează.
În compoziție se adaugă coaja de lămâie / portocală, dar și esenția de vanilie / lămâie. După ce aluatul a fost frământat, se acoperă castronul și se lasă la dospit circa 1-2 ore (dublarea volumului). Apoi, aluatul se întinde pe o suprafață presărată cu făină (grosime 1 cm), apoi se formează bucățile după preferință (rotunde, cu un pahar, sau tăiate cu un cuțit, de exemplu). Se adaugă în uleiul pentru prăjit, se întoarce pe ambele părți, apoi gogoșile de post se pun pe o farfurie cu șervețele, pentru a absorbi excesul de ulei. La final, se poate presăra zahăr pudră.
Vezi și Rețetă mănăstirească de sarmale cu orez și ciuperci. Se folosesc ingrediente simple și gustoase
Sursă foto: Shutterstock