REȚETĂ secretă de cârnați, deconspirată de gospodinele din Ardeal. Ele au dezvăluit ce pun în compoziție pentru a fi fragezi, suculenți și aromați
Ne apropiem de sărbătorile de iarnă, iar rețetele de cârnați sunt din ce în ce mai căutate. O rețetă secretă vine din Ardeal, acolo unde gospodinele au dezvăluit ce pun în compoziția acestora pentru a ieși fragezi, suculenți și aromați.
Ei bine, în această zonă se folosește și carne de vită, nu doar de porc, pentru un gust și o aromă aparte, scrie Click.
Ingrediente pentru 25 cârnați:
- 3 kg carne de porc mai grasă;
- 1,5 kg carne de vită;
- 3 căpâțâni de usturoi;
- 1 lingură cimbru uscat;
- 2 linguri boia dulce;
- 1 lingură boia iute;
- 1 linguriță piper;
- sare grunjoasa
- ½ linguriță ienibahăr;
- mațe de porc.
Mod de preparare:
Mațele de porc se curăță și se spală foarte bine, de mai multe ori, apoi se răzuiesc cu ajutorul dosului unui cuțit sau cu o lingură de lemn. În acest timp, într-un pahar de apă se dizolvă 300 ml de sare.
Carnea de porc și de vită se taie cubulețe și se adaugă într-un vas peste care se pune usturoiul frecat cu un praf de sare, dar și puțină apă… pentru omogenizare. Mujdeiul se adaugă treptat și se lasă o noapte întreagă pentru a-și trage aroma.
Urmează montarea cârnaților, operațiune care se poate face clasic sau cu ajutorul unei mașini de tocat carne. Atenție, e foarte important să nu existe foarte multă umplutură, pentru a nu se rupe cârnații atunci când sunt uscați. După ce au fost umpluți, aceștia se lasă câteva ore în bucătărie, după care se agață pe o sârmă, într-un balcon rece.
FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia