Rețetele regretatului gastronom Radu Anton Roman, care a murit în 2005, sunt apreciate și acum de toata lumea. Mai ales, că le-a pus ăntr-o lucrare apărută la editura Paideia, intitulată “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, o adevărată istorie gastronomică a României.
Astfel, autorul ne învăţă ce condimente dau savoare unui preparat, dar şi ce carne se foloseşte, mai ales în ceea privește rețeta sa specială de mititei, scrie retetesivedete.ro. El are și un ingredient surpriză, pentru micii săi: oasele de vită.
Se toacă toată carnea mărunt. Se frământă bine cu sarea, piperul, bicarbonatul, mirodeniile, ardeiul iute şi usturoiul tocate mărunt (până devin pastă), cimbrul măcinat praf, până totul e un aluat.
Între timp, oasele de vită sparte au fiert împreună cu toate zarzavaturile vreo două ore până când din doi litri de apă s-a ales doar o jumătate litru de supă.
Strecurăm supa şi o răcim, apoi o frământăm bine împreună cu carnea. Amestecul acesta se lasă câteva ore bune la frigider.
Micii se rotunjesc fie în mână, udând-o mereu, să nu se lipească, fie prin ţeava de cârnaţi a maşinii de tocat. Apoi, mititeii sunt tocmai buni de pus pe grătarul încins.
Legenda spune că mititeii ar fi fost inventați la sfârşitul secolului al XIX-lea de Iordache Ionescu, proprietarul restaurantului supranumit „La o idee”.
Cârnații mici au fost numiți „mititei”, atunci când, fiindcă se terminaseră mațele pentru cârnați, Ionescu a folosit doar carnea amestecată cu bicarbonat de sodiu, făcând cârnați mai mici şi fără înveliș. Și au fost un real succes. Astfel ar fi apărut adevărații mici, autentici românești.