Rețeta tradițională de PIFTIE din Maramureș. Secretul gospodinelor ca să îți iasă preparatul limpede și închegat

Publicat: 19 12. 2024, 10:36
Sursa foto: Profimedia images

Piftia, nelipsită de pe mesele de sărbători, este un preparat tradițional al românilor, însă nu toți știu cum să obțină o piftie perfectă: limpede și bine închegată. Iată câteva secrete din Maramureș care te vor ajuta să pregătești acest deliciu cu succes.

Sărbătorile de iarnă se apropie rapid, iar gospodinele din întreaga țară sunt deja în toiul pregătirilor. Piftia, alături de sarmale și salată de boeuf, este un preparat indispensabil pe masa de Crăciun și Revelion. Dacă pentru unii este o mâncare rezervată exclusiv sărbătorilor de iarnă, alții nu se pot sătura de acest preparat chiar și în zilele de după.

De obicei, piftia se prepară din urechi și picioare de porc, iar unele gospodine adaugă și carne din capul de porc, deși unii consideră că este prea grasă.

Secretul pentru o piftie reușită stă în modul de preparare, iar Viorica Hotea, o gospodină specialistă în piftie, ne împărtășește câteva sfaturi valoroase.

Secretele unei piftiei perfecte: fierberea lentă și atentă

„Mi-a luat mult timp până să învăț. La țară era rușinos să nu știi să gătești. Piftia, sau răcitură cum spunem noi, era dintre felurile de mâncare-test, pentru orice fată care voia să se mărite”, povestește Viorica Hotea.

Unul dintre cele mai importante aspecte este felul în care o fierbi.

„Trebuie fiartă la foc mic, asemeni supei de găină, doar că timpul de fierbere este de două ori mai lung. Eu pun toate ingredientele – ureche, coadă, carne de porc, piper și usturoi – într-o oală cu 6-7 litri de apă, iar totul trebuie să fiarbă lent, cam șase ore, până când lichidul scade considerabil”, explică aceasta, potrivit Fanatik.

Pentru a obține o piftie limpede, este esențial ca zeama să nu clocotească.

„Dacă se face prea tare, zeama se va tulbura, iar piftia nu va fi la fel de limpede și închegată. De asemenea, usturoiul se adaugă treptat, nu tot deodată, pentru a nu-și pierde aroma intensă. Eu îl pun în două etape: jumătate la început și restul cu 20-30 de minute înainte ca piftia să fie gata”, adaugă Viorica Hotea.

Alternativa rapidă: piftia în oală subpresiune

Pentru cele care nu au timp să aștepte șase ore pentru o piftie perfectă, există și o variantă rapidă: oala subpresiune.

„În multicooker, piftia este gata în doar o oră. Singurul lucru la care trebuie să fii atentă este să pui apă doar câtă crezi că vei avea la final, după fierbere. Astfel, piftia nu va risca să se tulbure sau să nu se închege”, recomandă gospodina.