Prima pagină » Actualitate » Rețetă tradițională moldovenească de VARZĂ murată la butoi. Lucrul de care trebuie să țină cont orice gospodină

Rețetă tradițională moldovenească de VARZĂ murată la butoi. Lucrul de care trebuie să țină cont orice gospodină

Rețetă tradițională moldovenească de VARZĂ murată la butoi. Lucrul de care trebuie să țină cont orice gospodină

Varza murată se poate servi ca garnitură, în salate sau ca ingredient în diverse preparate. Este delicioasă și sănătoasă. Iată o rețetă tradițională moldovenească pentru varză murată la butoi, perfectă pentru iarnă.

Ingrediente:

  • 10 kg de varză
  • 200 g de sare (de preferat sare neiodată)
  • 2-3 morcovi (opțional)
  • 1-2 foi de dafin (opțional)
  • 10-15 boabe de piper (opțional)
  • 1-2 ardei iute (opțional, pentru un gust mai picant)
  • sfeclă
  • crenguțe de busuioc uscat
  • felii de gutui
  • boabe de porumb, hrean (opțional)

Rețetă tradițională moldovenească de varză murată la butoi. Instrucțiuni

Alege varză proaspătă, fără frunze uscate sau bătute de grindină. Alege varză cu cel mult un diametru, astfel încât să încapă pe gura butoiului. Dă pe răzătoare morcovii și amestecă-i cu varza. Morcovii adaugă culoare și un gust dulceag.

Pune varza în butoi și presară sarea peste ea. Amestecă bine pentru a distribui sarea uniform. Varza va începe să lase apă. Adaugă foile de dafin, boabele de piper și ardeii iuți și celelalte ingrediente, care contribuie la aroma finală.

Un factor foarte important este modul în care așezi varza în butoi. Pune verzele foarte apropiate, astfel încât să se elimine aerul. Poți folosi o paletă sau un obiect greu pentru a presa varza. Este important ca varza să fie complet acoperită de suc și butoiul să fie bine strâns. Acesta este un pas foarte important în prepararea verzei la butoi, de care toate gospodinele trebuie să țină cont.

Rețetă tradițională moldovenească de varză murată la butoi. Fermentare

Lasă butoiul la temperatura camerei, ferit de soare, timp de 2-4 săptămâni, în funcție de temperatura ambientului și de cât de acră îți place varza. Verifică din când în când și asigură-te că varza este acoperită cu lichid. După ce varza a fermentat, poți muta butoiul într-un loc mai rece (subsol sau debara) pentru a încetini procesul de fermentare.

FOTO: Pixabay

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Job-urile și inteligența artificială: De ce recrutările cu AI produc mai puține angajări
Digi24
EXCLUSIV Avertismentul lui Diaconescu, după ce serviciile secrete americane au dezvăluit planul lui Putin în Europa: „Rusia nu neagă”
Cancan.ro
Cutremur în lumea interlopă! Elvis Pian a fost eliberat din închisoare
Prosport.ro
FOTO. Adelina Chivu, pe plajă în Thailanda. Cum arată la 43 de ani
Adevarul
De ce nu a construit România autostrăzi în anii ’90. Planul celor peste o mie de kilometri în primul deceniu după Ceaușescu
Mediafax
Prognoza ANM: Vreme schimbătoare de Crăciun și Anul Nou: încălzire temporară, urmată de răcire accentuată și ninsori
Click
O punte „tradițională” anulată de Guvern sparge vacanța românilor. Cum arată calendarul liberelor în 2026
Digi24
Prima reacție a Rusiei la dezvăluirile serviciilor secrete americane privind planul lui Putin de a ataca alte țări din Europa
Cancan.ro
Doliu în televiziunea din România! Un cunoscut prezentator TV a murit, după o carieră de 22 de ani
Ce se întâmplă doctore
Cum se menține în formă Ricky Martin, la 53 de ani! Zeul latino care sfidează timpul
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Fabrica din România care a produs 1 milion de anvelope în 2025. Este singura din lume cu zero emisii de CO2
Descopera.ro
Ceva s-a prăbușit pe Lună! Momentul a fost înregistrat
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Soțul tău are o amantă tânără! Îmi pare rău!
Descopera.ro
Neuroștiința percepției timpului: de ce creierul simte că orele trec diferit