Rețetă tradițională moldovenească de VARZĂ murată la butoi. Lucrul de care trebuie să țină cont orice gospodină

Publicat: 28 09. 2024, 18:28
Actualizat: 28 09. 2024, 18:29

Varza murată se poate servi ca garnitură, în salate sau ca ingredient în diverse preparate. Este delicioasă și sănătoasă. Iată o rețetă tradițională moldovenească pentru varză murată la butoi, perfectă pentru iarnă.

Ingrediente:

  • 10 kg de varză
  • 200 g de sare (de preferat sare neiodată)
  • 2-3 morcovi (opțional)
  • 1-2 foi de dafin (opțional)
  • 10-15 boabe de piper (opțional)
  • 1-2 ardei iute (opțional, pentru un gust mai picant)
  • sfeclă
  • crenguțe de busuioc uscat
  • felii de gutui
  • boabe de porumb, hrean (opțional)

Rețetă tradițională moldovenească de varză murată la butoi. Instrucțiuni

Alege varză proaspătă, fără frunze uscate sau bătute de grindină. Alege varză cu cel mult un diametru, astfel încât să încapă pe gura butoiului. Dă pe răzătoare morcovii și amestecă-i cu varza. Morcovii adaugă culoare și un gust dulceag.

Pune varza în butoi și presară sarea peste ea. Amestecă bine pentru a distribui sarea uniform. Varza va începe să lase apă. Adaugă foile de dafin, boabele de piper și ardeii iuți și celelalte ingrediente, care contribuie la aroma finală.

Un factor foarte important este modul în care așezi varza în butoi. Pune verzele foarte apropiate, astfel încât să se elimine aerul. Poți folosi o paletă sau un obiect greu pentru a presa varza. Este important ca varza să fie complet acoperită de suc și butoiul să fie bine strâns. Acesta este un pas foarte important în prepararea verzei la butoi, de care toate gospodinele trebuie să țină cont.

Rețetă tradițională moldovenească de varză murată la butoi. Fermentare

Lasă butoiul la temperatura camerei, ferit de soare, timp de 2-4 săptămâni, în funcție de temperatura ambientului și de cât de acră îți place varza. Verifică din când în când și asigură-te că varza este acoperită cu lichid. După ce varza a fermentat, poți muta butoiul într-un loc mai rece (subsol sau debara) pentru a încetini procesul de fermentare.

FOTO: Pixabay