Suntem în mijlocul Postul Paștelui și mii de oameni încearcă să păstreze datiniile cu sfințenie. Cum în perioada postului, alimentele ”de dulce” (lactate, ouă și carne) sunt trict interzise, preparatele de post sunt la mare căutare.
Gândul va prezintă o rețetă fabuloasă, pe care aproape toate femeile din Dobrogea știu să o prepare: Imam Baialdî. Acesta este un preparat turcesc, dar care te va face să îl gătești de nenumărate ori.
• 1,5 kg vinete coapte şi lungi
Umplutură:
• 2 cepe
• 2 morcovi
• 1 pãtrunjel
• 1 ţelină
• 2 ardei graşi
• 3 linguri varză tocată
• 3 căpăţâni usturoi
Sos:
• 1 kg roşii
• 200 ml ulei măsline
• piper, sare
• 1 ardei iute
Vinetele se spală se scot din coadă şi se crestează. Se opăresc iute, se presară cu sare şi se pun între funduri de lemn, presate, să îşi lase zeama amăruie. Se toacă toată umplutura şi se căleşte în 100 ml ulei de măsline. Usturoiul nu se căleşte, acesta trebuie să rămână proaspăt până se pune în vânătă. Cățeii de ustoroi se taie în două. Vinetele se pun în tavă iar în crestături se pune umplutura, usturoiul, sare şi piper. Roşiile se curăţă de pieliţă şi se dau prin sită. Se toarnă untdelemnul rămas, bulion de roşii, ardeiul iute tocat. Se pune tava la cuptor, acoperită, să se coacă înăbuşit o jumătate de oră, apoi se lasă să scadă pe marginea plitei.
Dincolo de gustul delicios al acestui preparat, există și o legendă a mâncării Imam Baialdî. Legenda spune că, în urmă cu multe sute de ani, femeile musulmane nu aveau voie să iasă din casă și să facă singure piața. De aceea, în casa imamului, acesta era cel care cumpăra toate cele necesare. Într-o zi, însă, a uitat să cumpere alimente iar soția lui a fost nevoită să gătească numai cu ceea ce mai rămăsese în cămară, respectiv vinete, ardei și ulei de măsline.
Ea a pregătit un fel de mâncare ce a fost pe placul imamului care a și lăudat-o. A două zi, femeia i-a spus soţului să cumpere și ulei de măsline, dacă tot face piața. El s-a mirat, pentru că știa că mai este un vas plin în cămară. Atunci, nevasta i-a spus că l-a pus pe tot în mâncare: “Ai văzut că, deși nu era nici un pic de carne, mâncarea a fost foarte gustoasă, pentru că am scăldat vinetele în ulei”. Auzind că a mâncat ceva pregătit cu un vas întreg de ulei de măsline, scump, imamul a leșinat, notează jurnalul.ro.