Rețete tradiționale de SARMALE pentru Crăciun, în foi de varză murată sau foi de viță de vie
Sarmalele românești sunt nelipsite de pe masa de Crăciun, iar gospodinele caută mereu cea mai bună rețetă, fie în foi de varză sau viță de vie.
Rețetă tradițională de sarmale în foi de varză murată
O rețetă tradițională de sarmale în foi de varză murată a fost publicată pe savoriurbane.com, potrivit Hotnews, care arată toți pașii de urmat pentru un preparat savuros, numai bun de pus pe masa de Crăciun.
Ingrediente pentru 25 de sarmale:
- 500 g carne tocată de porc (mai grasă);
- o ceapă medie tocată;
- 50 g orez;
- o lingură de ulei;
- 2 verze murate medii;
- cimbru uscat;
- puțină boia dulce;
- sare, piper după gust.
Se adaugă:
- 2 linguri de ulei;
- o ceapă tocată;
- crenguțe de cimbru uscat;
- o foaie de dafin (opțional);
- 250 g piept crud de porc (cu șoric);
- 250 g afumătură (costițe, kaiser, ciolan sau cârnați proaspeți afumați);
- 500 ml suc gros de roșii;
- 500 ml zeamă de varză.
Mod de preparare sarmale în foi de varză murată:
Alegeți două verze cu foi subțiri pentru a se rula ușor, nici prea acre, nici prea sărate. Apoi puneți carnea tocată într-un bol, iar pieptul de porc și afumătura tăiați-le felii și apoi în bucățele mai mici.
Tocați mărunt ceapa medie și căliți-o într-o crăticioară cu o lingură de ulei și un praf de sare. Ulterior, puneți orezul crud peste ceapă și căliți împreună, la foc mic, pentru două minute, amestecând constant ca să nu se prindă. După cele 120 de secunde, stingeți focul și lăsați totul să se răcească.
Cum se face compoziția și cum se înfășoară sarmalele tradiționale
Într-un castron adânc, în care ați pus carnea, puneți peste orezul și ceapa răcite și condimentați bine cu sare, piper negru măcinat, două lingurițe de boia dulce și cimbru uscat. Amestecați bine, până la omogenizarea tuturor ingredientelor.
Când vine vorba de umplerea sarmalelor, atenție la foile de varză care au porțiuni îngroșate. Acestea pot fi îndepărtate cu cuțitul.
Puneți câte o lingură de compoziție pe fiecare bucată de foaie și rulați sarmaua. Apoi, împingeți cu degetul ambele capetele spre interior. Fiecare sarma va avea 7 sau 8 cm lungime și aproximativ 3,5 cm diametru.
În rețeta de pe savoriurbane.com, jumătate din sarmale au fost fierte în oală pe aragaz, iar cealaltă jumătate în formă ceramică cu capac, la cuptor, iar pe site este explicată gătirea sarmalelor la cuptor.
Pe fundul formei puneți o ceapă tocată, negătită, două linguri de ulei, două crenguțe de cimbru și un strat de varză murată tocată.
Peste toate acestea, așezați un strat de afumatură și piept crud de porc și unul de sarmale. Printre ele, umpleți spațiile cu carne și kaizer. Continuați straturile cu sarmale până la 3 cm sub buza vasului ceramic.
Deasupra ultimului strat, așezați un strat de varză tocată și două crenguțe de cimbru, apoi turnați sucul gros de roșii și zeama de varză pe care ați luat-o între timp cu puțină apă.
Puneți capacul peste vas și băgați oala la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade și apoi la 150 de grade pentru următoarele două ore și jumătate. Timpul total de preparare va fi de trei ore.
După nevoie, completați sosul cu câte o ceașcă de apă caldă la fiecare oră. iar în cazul în care gătiți sarmalele pe aragaz, faceți aceiași pași cu straturile, sucul de roșii, apa și zeama de varză. Le fierbeți, două ore, la foc mediu-mic.
Rețetă tradițională de sarmale în foi de viță de vie
Pentru sarmalele în foi de viță, sursa citată prezintă o rețetă de sarmale de pe blogul lauralaurentiu.ro.
Ingrediente sarmale tradiționale în viță de vie:
- 42-50 de frunze de viță de vie proaspete, cu mărimea de aproximativ 12-15 cm diametru;
- 1 kg de carne de porc;
- 80 g orez bob rotund, spălat în apă rece;
- 150 g ceapă tocată mărunt;
- o legătură de mărar verde, tocat fin;
- o lingură de frunze proaspete de cimbru tocate;
- o linguriță de boia dulce aromată – opțional;
- 2-3 roșii proaspete mari, decojite sau 150 ml bulion gros;
- sare, piper după gust;
- crenguțe de cimbru și foi de dafin, de adăugat la fiert – opțional;
- un pahar de borș – opțional.
Mod de preparare sarmale în foi de viță:
Spălați frunzele de viță bine, în mai multe ape reci, apoi le ștergeți cu șervețele de bucătărie și le puneți într-un castron, după care puneți peste ele o linguriță de sare grunjoasă și adăugați apă clocotită, cât să fie acoperite. Puneți un capac sau o farfurie peste castron și le lăsați aproximativ 10 minute.
În ceea ce privește pregătirea compoziției, dacă doriți să căliți ceapa cu orezul, puneți 2-3 linguri de ulei și căliți ceapa cât să se înmoaie, apoi adăugați orezul. Lăsați compoziția să se răcească și apoi o adăugați peste carne. Altfel, puteți folosi ceapa și orezul crude.
Amestecați ceapa și orezul cu carnea tocată până se încorporează foarte bine și condimentați cu sare și piper după gust, apoi luați la rând pe rând câte o foaie de viță de vie opărită și așezați partea cu nervurile mai proeminente în sus, într-o palmă. Pe fiecare felie puneți compoziție cât o nucă mai mare și modelați umplutura.
Pentru rularea sarmalelor, se acoperă unul dintre capetele umpluturii, pliind deasupra frunza de viță de vie. După care, de la baza frunzei, se rulează vița cu umplutura la mijloc și rulați sarmalele mediu spre strâns, astfel încât orezul să aibă loc să se umfle puțin la fierbere.
La celălalt capăt rămas, marginile rămase libere ale frunzei de viță o îndesați în interior, la fel ca la sarmalele în varză murată. Este indicat să vă rămână cinci foi de viță de vie, pe care le aranjați la baza unei oale potrivite ca mărime, cu pereți mai groși. Deasupra stratului, începeți să așezați sarmalele.
La final, turnați bulionul sau așezați bucăți de roșii opărite și decojite, iar dacă doriți sarmalele mai acre, puteți adăuga la fierbere un pahar de borș. Opțional, puteți adăuga și niște crenguțe de cimbru și două frunze de dafin.
Acoperiți totul cu apă fierbinte, lăsând cam 2-3 degete deasupra sarmalelor și le puneți la foc mic, sub capac. Lăsați-le să fiarbă două ore, până când frunzele de viță și-au pierdut asprimea specifică.
FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock