Prima pagină » Actualitate » Retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria, printre ”garanțiile de securitate” cerute de Rusia

Retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria, printre ”garanțiile de securitate” cerute de Rusia

Retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria, printre ”garanțiile de securitate” cerute de Rusia
Sursa foto: Shutterstock

Kremlinul solicită ca trupele NATO aflate în România și Bulgaria să fie retrase, aceasta fiind una dintre ”garanțiile de securitate” pe care le dorește Rusia.

Agenția Ria Novosti notează că Rusia dorește o reconfigurare a pozițiilor strategice, astfel încât să se revină la formula din 1997, România și Bulgaria nefiind membre ale Alianței Nord-Atlantice la acea dată.

”Unul dintre fundamentele inițiativei noastre, despre care ați menționat, este formulat în mod deliberat foarte clar și nu permite interpretări ambigue. Vorbim despre retragerea forțelor, echipamentelor și armelor străine și alte demersuri pentru a reveni la configurația din 1997 pe teritoriul țărilor care nu erau membre NATO la data precizată. Acestea includ atât Bulgaria, cât și România”, a transmis Ministerul Rus de Externe, potrivit sursei citate.

Declarația survine înaintea unei alte runde de negocieri care va avea loc, vineri, la Geneva, între Secretarul de Stat american Antony Blinken și Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.

”Avem de-a face cu probleme dificile, iar rezolvarea lor nu se va întâmpla rapid”, a declarat Blinken, joi, la Berlin. ”Cu siguranță nu mă aștept să le rezolvăm la Geneva mâine (n.red. – vineri, 21 ianuarie), a mai spus Secretarul de Stat american, referindu-se la întâlnirea cu Serghei Lavrov.

Klaus Iohannis va discuta cu premierul Ciucă situația tensionată de pe flancul de est al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni, vineri, cu premierul Nicolae Ciucă pentru a discuta situaţia de securitate de pe flancul de est al Alianței Nord-Atlantice, a transmis Administraţiei Prezidenţiale.

Discuțiile vor avea loc în contextul tensiunilor crescânde indse de o eventuală invadare a Ucrainei de către trupele rusești masate la graniță, dar și după anunțul făcut de SUA și Franța referitoare la o suplimentare a trupelor NATO pe teritoriul României.

Klaus Iohannis a salutat, joi, anunţurile făcute de preşedinţii SUA – Joe Biden – şi Franţei, Emmanuel Macron, în legîtură cu prezenţa militară consolidată a NATO pe flancul de est.

”Salut anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult. Parteneriatul Strategic România-SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice”, a scris Iohannis pe Twitter.


Citește și:

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele