Între Vladimir Putin și Nikolai Patrushev, supranumit „șoimul” sau „eminența cenușie de la Kremlin”, a existat o legătură strânsă de-a lungul timpului, linia directoare fiind KGB și, după colapsul Uniunii Sovietice, FSB. Fost ofițer KGB, ca și „Țarul” Putin, Patrushev a fost director al FSB din 1999 până în 2008. Apoi a devenit șef al Consiliului de Securitate, din anul 2008 până în 2024.
Înainte de anul 2014, interviurile sale rare apărute în mass-media semănau cu rapoartele birocratice despre diferitele activități ale Consiliului de Securitate, notează politologul Ilya Matveev într-o anliză publicată de The Moscow Times.
„Retorica sa anti-occidentală, la acel moment, a fost destul de moderată și limitată la critica la adresa expansiunii NATO.
Cu toate acestea, începând din anul 2014 (n.red. – după ce Rusia lui Putin a anexat Peninsula Crimeea și a creat precedentul care a dus la conflictul actual din Ucraina), interviurile lui Patrushev au devenit mai dese, iar tonul lor – precum și conținutul – s-a schimbat dramatic”, punctează Ilya Matveev.
Recenta învestire a președintelui Vladimir Putin nu a fost urmată de o remaniere majoră la Kremlin, dar au existat câteva schimbări importante de personal.
Nikolai Patrushev a fost mutat de la șefia Consiliului de Securitate și a primit rolul mult mai restrâns de consilier prezidențial.
„Arată ca o retrogradare pentru un om considerat cândva cel mai puternic oficial de securitate din Rusia. Ce ar trebui înțeles din numirea lui?
În cadrul sistemului politic rus, diferiți oameni din anturajul lui Putin și din Kremlin, în general, joacă roluri diferite. Unii sunt tehnocrați cu cunoștințe foarte specializate. Experiența lui Belousov (n.red. – noul ministru al Apărării din Rusia, înlocuitorul lui Serghei Șoigu) ca manager economic priceput îl va pregăti pentru a supraveghea uriașele cheltuieli militare ale Rusiei, care în mod oficial se ridică la 6,7% din PIB.
Patrushev a început să picteze (n.red. – de mai mulți ani) o imagine a Occidentului ca inamicul etern al Rusiei, aplecat pe distrugerea sa totală, spunând că Occidentul ar prefera ca Rusia să nu existe deloc.
Patrushev a văzut Occidentul ca fiind în spatele tuturor relelor, de la terorismul global la așa-numitele revoluții de culoare din țările vecine cu Rusia. Odată cu trecerea anilor, Patrushev a mers din ce în ce mai adânc în cee ace privește teoriile conspiraționiste, suspectând chiar că SUA ar fi creat pandemia de Covid-19”, mai scrie politologul Ilya Matveev.
Schimbarea retoricii lui Nikolai Patrushev a reflectat situația Rusiei după anul 2014. Este puțin probabil ca opiniile sale conspirative să se fi dezvoltat brusc, consideră analistul The Moscow Times.
Mai degrabă, spune acesta, Patrushev a simțit, în cele din urmă, că era posibil în acel moment să le exprime public.
„Înainte, la Kremlin era prezent naționalismul imperial cu o tentă paranoică, de conspirație, dar nu dominant. Încă nu îl cuprinsese pe deplin pe Vladimir Putin.
În cadrul sistemului politic, Consiliul de Securitate al lui Patrushev a fost o instituție importantă, dar nu proeminentă, împărtășind influența cu partea civilă a administrației prezidențiale, precum și cu guvernul și anturajul oligarhic al lui Putin. După 2014, însă, naționalismul conspirativ a ocupat centrul atenției, iar Consiliul de Securitate s-a ridicat pentru a deveni cea mai influentă instituție politică din Rusia. Putin însuși a început să exprime opinii similare cu ale lui Patrushev.
În acest context, retrogradarea lui Patrushev înseamnă că «stilul paranoic» al politicii ruse cedează, în cele din urmă, și face loc la ceva nou? Cred că este exact invers. În anii de dinainte și de după invazia Ucrainei, Putin a asimilat pe deplin gândirea lui Patrushev în propria sa retorică.
Discursurile sale recente despre «rusofobia veche de secole a elitelor occidentale» nu se disting de interviurile lui Patrushev. De fapt, nu este nevoie să-l păstrăm pe Patrushev ca ideolog-șef, deoarece acesta a fost un rol pe care chiar Putin și l-a asumat.
În cei 24 de ani la putere, Putin a îndeplinit multe funcții. A acționat ca un arbitru în conflictele intra-elite, a creat o piramidă gigantică de patronaj și recompense materiale și a folosit cascadorii de PR pentru a consolida legitimitatea regimului. El a interacționat cu nenumărați șefi de stat și a comandat trupele ruse în războaie din Africa și Orientul Mijlociu până în Europa și Caucaz”, amintește Ilya Matveev.
Vladimir Putin preferă în mod clar să-i țină aproape pe Patrushev și pe alți conspiraționiști, precum Kovalciuk. Are nevoie de ei pentru a reitera și pentru a confirma ceea ce crede deja.
Cu toate acestea, concluzionează Ilya Matveev, Putin nu mai are nevoie de o instituție specială – Consiliul de Securitate – care să articuleze o viziune ideologică a intereselor naționale ale Rusiei în momentul în care și-a asumat el această funcție.
„Cu Șoigu la cârmă, Consiliul de Securitate va deveni probabil o altă instituție tehnică, similară guvernului rus – întâlnindu-se regulat pentru a supraveghea fiecare aspect al efortului de război al Rusiei împreună cu Statul Major al lui Gerasimov și ministerul Apărării al lui Belousov.
Pentru Patrushev, însă, Putin ar fi rezervat un rol special, așa cum sugerează indirect noul și ridicolul său titlu – asistent prezidențial pentru construcții navale. În spatele acestei fațade, ar putea exista o sarcină de a interacționa cu instituția de securitate națională occidentală (ceva ce a făcut Patrushev înainte). Putin ar avea încredere în Patrushev că va face această treabă tocmai din cauza gândirii lor ideologice comune.
În plus, Patrushev rămâne în politica rusă ca șef al unui clan de familie. Fiul său, Dmitri, a preluat funcția de viceprim-ministru – cea mai înaltă funcție ocupată până acum de un copil al apropiatului lui Putin.
Deoarece marea viziune ideologică a Kremlinului necesită o nouă nobilime pentru a o implementa, conspiraționiștii pot rămâne la conducerea Kremlinului mult timp după ce Putin și Patrushev vor fi plecați”, încheie Ilya Matveev.
Foto – Profimedia Images
Citește și: