Retrogradarea „șoimului” Nikolai Patrushev, obsesiile lui Putin și „PARANOIA POLITICĂ” de la Kremlin: „Rusofobia de secole a elitelor occidentale”

Retrogradarea „șoimului” Nikolai Patrushev, obsesiile lui Putin și „PARANOIA POLITICĂ” de la Kremlin: „Rusofobia de secole a elitelor occidentale”

Între Vladimir Putin și Nikolai Patrushev, supranumit „șoimul” sau „eminența cenușie de la Kremlin”, a existat o legătură strânsă de-a lungul timpului, linia directoare fiind KGB și, după colapsul Uniunii Sovietice, FSB. Fost ofițer KGB, ca și „Țarul” Putin, Patrushev a fost director al FSB din 1999 până în 2008. Apoi a devenit șef al Consiliului de Securitate, din anul 2008 până în 2024.

Înainte de anul 2014, interviurile sale rare apărute în mass-media  semănau cu rapoartele birocratice despre diferitele activități ale Consiliului de Securitate, notează politologul Ilya Matveev într-o anliză publicată de The Moscow Times.

Retorica sa anti-occidentală, la acel moment, a fost destul de moderată și limitată la critica la adresa expansiunii NATO.

Cu toate acestea, începând din anul 2014 (n.red. – după ce Rusia lui Putin a anexat Peninsula Crimeea și a creat precedentul care a dus la conflictul actual din Ucraina), interviurile lui Patrushev au devenit mai dese, iar tonul lor – precum și conținutul – s-a schimbat dramatic”, punctează Ilya Matveev.

Patrushev a început să picteze o imagine a Occidentului ca inamicul etern al Rusiei”

Recenta învestire a președintelui Vladimir Putin nu a fost urmată de o remaniere majoră la Kremlin, dar au existat câteva schimbări importante de personal.

Nikolai Patrushev a fost mutat de la șefia Consiliului de Securitate și a primit rolul mult mai restrâns de consilier prezidențial.

Arată ca o retrogradare pentru un om considerat cândva cel mai puternic oficial de securitate din Rusia. Ce ar trebui înțeles din numirea lui?

În cadrul sistemului politic rus, diferiți oameni din anturajul lui Putin și din Kremlin, în general, joacă roluri diferite. Unii sunt tehnocrați cu cunoștințe foarte specializate. Experiența lui Belousov (n.red. – noul ministru al Apărării din Rusia, înlocuitorul lui Serghei Șoigu) ca manager economic priceput îl va pregăti pentru a supraveghea uriașele cheltuieli militare ale Rusiei, care în mod oficial se ridică la 6,7% din PIB.

  • Alții, precum Șoigu, se bazează pe loialitatea lor absolută față de Putin. Patrushev avea greutate politică indiscutabilă, nu ar fi putut fi eliminat ușor, așa că a fost mutat într-un alt rol important.
  • Alții sunt ideologi care articulează o viziune coerentă asupra lumii ce servește atât ca model de propagandă, cât și ca bază pentru gândirea lui Putin. O astfel de persoană este Yuri Kovalchuk, un manager media și prieten de multă vreme al lui Putin.

Patrushev a început să picteze (n.red. – de mai mulți ani) o imagine a Occidentului ca inamicul etern al Rusiei, aplecat pe distrugerea sa totală, spunând că Occidentul ar prefera ca Rusia să nu existe deloc.

Patrushev a văzut Occidentul ca fiind în spatele tuturor relelor, de la terorismul global la așa-numitele revoluții de culoare din țările vecine cu Rusia. Odată cu trecerea anilor, Patrushev a mers din ce în ce mai adânc în cee ace privește teoriile conspiraționiste, suspectând chiar că SUA ar fi creat pandemia de Covid-19”, mai scrie politologul Ilya Matveev.

„Putin a asimilat pe deplin gândirea lui Patrushev în propria sa retorică”

Schimbarea retoricii lui Nikolai Patrushev a reflectat situația Rusiei după anul 2014. Este puțin probabil ca opiniile sale conspirative să se fi dezvoltat brusc, consideră analistul The Moscow Times.

Mai degrabă, spune acesta, Patrushev a simțit, în cele din urmă, că era posibil în acel moment să le exprime public.

Înainte, la Kremlin era prezent naționalismul imperial cu o tentă paranoică, de conspirație, dar nu dominant. Încă nu îl cuprinsese pe deplin pe Vladimir Putin.

În cadrul sistemului politic, Consiliul de Securitate al lui Patrushev a fost o instituție importantă, dar nu proeminentă, împărtășind influența cu partea civilă a administrației prezidențiale, precum și cu guvernul și anturajul oligarhic al lui Putin. După 2014, însă, naționalismul conspirativ a ocupat centrul atenției, iar Consiliul de Securitate s-a ridicat pentru a deveni cea mai influentă instituție politică din Rusia. Putin însuși a început să exprime opinii similare cu ale lui Patrushev.

În acest context, retrogradarea lui Patrushev înseamnă că «stilul paranoic» al politicii ruse cedează, în cele din urmă, și face loc la ceva nou? Cred că este exact invers. În anii de dinainte și de după invazia Ucrainei, Putin a asimilat pe deplin gândirea lui Patrushev în propria sa retorică.

Discursurile sale recente despre «rusofobia veche de secole a elitelor occidentale» nu se disting de interviurile lui Patrushev. De fapt, nu este nevoie să-l păstrăm pe Patrushev ca ideolog-șef, deoarece acesta a fost un rol pe care chiar Putin și l-a asumat.

În cei 24 de ani la putere, Putin a îndeplinit multe funcții. A acționat ca un arbitru în conflictele intra-elite, a creat o piramidă gigantică de patronaj și recompense materiale și a folosit cascadorii de PR pentru a consolida legitimitatea regimului. El a interacționat cu nenumărați șefi de stat și a comandat trupele ruse în războaie din Africa și Orientul Mijlociu până în Europa și Caucaz”, amintește Ilya Matveev.

Ce sarcină i-ar fi rezervat Putin lui Patrushev

Vladimir Putin preferă în mod clar să-i țină aproape pe Patrushev și pe alți conspiraționiști, precum Kovalciuk. Are nevoie de ei pentru a reitera și pentru a confirma ceea ce crede deja.

Cu toate acestea, concluzionează Ilya Matveev, Putin nu mai are nevoie de o instituție specială – Consiliul de Securitate – care să articuleze o viziune ideologică a intereselor naționale ale Rusiei în momentul în care și-a asumat el această funcție.

Cu Șoigu la cârmă, Consiliul de Securitate va deveni probabil o altă instituție tehnică, similară guvernului rus – întâlnindu-se regulat pentru a supraveghea fiecare aspect al efortului de război al Rusiei împreună cu Statul Major al lui Gerasimov și ministerul Apărării al lui Belousov.

Pentru Patrushev, însă, Putin ar fi rezervat un rol special, așa cum sugerează indirect noul și ridicolul său titlu – asistent prezidențial pentru construcții navale. În spatele acestei fațade, ar putea exista o sarcină de a interacționa cu instituția de securitate națională occidentală (ceva ce a făcut Patrushev înainte). Putin ar avea încredere în Patrushev că va face această treabă tocmai din cauza gândirii lor ideologice comune. 

În plus, Patrushev rămâne în politica rusă ca șef al unui clan de familie. Fiul său, Dmitri, a preluat funcția de viceprim-ministru – cea mai înaltă funcție ocupată până acum de un copil al apropiatului lui Putin.

Deoarece marea viziune ideologică a Kremlinului necesită o nouă nobilime pentru a o implementa, conspiraționiștii pot rămâne la conducerea Kremlinului mult timp după ce Putin și Patrushev vor fi plecați”, încheie Ilya Matveev.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Ar putea Ucraina să întoarcă războiul cu Rusia în favoarea sa? „Moscova nu este invincibilă, dar sunt luate DECIZII-CHEIE pe o bază incoerentă”

Lui Putin nu i-a ieșit blitzkrieg în Ucraina, dar vrea să-și realizeze AMBIȚIILE printr-un conflict de durată: „Războiul este un hobby scump”

China îndepărtează Rusia de Europa Centrală și de Est: „Putin e toxic, Xi Jinping are uși deschise în Ungaria și Serbia”

Cum a scăpat Putin de Șoigu, figură TOXICĂ pentru camarila de la Kremlin. ”Era război total între Apărare și complexul militar-industrial al Rusiei”

PROPAGANDA Rusiei lui Putin nu este atât de sofisticată pe cât pare. Cum a eșuat Kremlinul în scenariul „Ucraina, Mica Rusie”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
IPS Teodosie, amendă drastică. Reacția autorităților
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×