Reuniune de urgență a G7 pe tema noii variante Omicron. Japonia închide granițele. Noua tulpină a apărut în mai multe țări din Europa
Miniștrii sănătății din G7 se întâlnesc, luni, de urgență să discute despre noua variantă Omicron Covid-19 care se răspândește în întreaga lume și forțează închiderea frontierelor, scrie the Guardian. Experții încearcă să determine cât mai repde care este nivelul de amenințare reprezentat de noua tulpină.
Întâlnirea a fost convocată de președintele G7, Marea Britanie, care se numără printre țările care au detectat prezența noii tulpini Omicron în populație. Luni, premierul japonez, Fumio Kishida, a declarat că interzice toate sosirile străine din cauza tulpinii Omicron. „Luăm măsuri cu un puternic sentiment de criză”, a spus acesta. Interdicția intră în vigoare marți.
Kishida a spus că Japonia, unde mai mult de 76% din populație este complet vaccinată, va continua cu planurile de a administra doze de rapel de luna viitoare, începând cu persoanele în vârstă și lucrătorii din domeniul sănătății.
Mai multe țări au restricționat zborurile din Africa de Sud. Israelul a închis complet graniețele
Mișcarea Japoniei, care raportează în mod constant un număr scăzut de cazuri de Covid-19, vine la o zi după ce a înăsprit restricțiile pentru călătorii din Africa de Sud și alte opt țări, la doar câteva săptămâni după ce a relaxat restricțiile pentru unii călători din străinătate. Omicron a fost descoperit pentru prima dată în Africa de Sud și, într-un efort de a opri transmiterea, țările au acționat rapid pentru a reimpune restricțiile de călătorie.
Israelul a fost prima țară care a interzis intrarea tuturor cetățenilor străini. SUA, Marea Britanie, Brazilia și Canada au fost printre multe alte țări care au introdus restricții de călătorie. Tulpina a fost detectată până acum în peste 12 țări din Europa, Africa și Asia. A fost confirmată și în America de Nord, în Canada.
Măsurile de închidere a granițelor au fost criticate de președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, care a cerut națiunilor să ridice interdicțiile de călătorie „înainte de a se aduce mai multe daune economiilor noastre”.
De asemenea, șeful Organizației Mondiale a Sănătății din Africa a îndemnat țările să urmeze știința, decât să impună interdicții de zbor în încercarea de a limita noua tulpină de Covid.
„Cu varianta Omicron detectată acum în mai multe regiuni ale lumii, punerea în aplicare a interdicțiilor de călătorie care vizează Africa atacă solidaritatea globală”, a spus directorul regional al OMS, Matshidiso Moeti.
Lumea științifică are nevoie de 2 săptămâni pentru a vedea dacă Omicron este într-adevăr un pericol mare
Pe măsură ce țările s-au grăbit să-și închidă granițele, oamenii de știință s-au grăbit să încerce să înțeleagă dacă noua variantă ar fi mai periculoasă decât alte tulpini ale virusului. Nu este încă clar ce nivel de protecție oferă vaccinurile existente sau cât de repede se răspândește Omicron.
Cel mai important oficial american în domeniul bolilor infecțioase, Anthony Fauci, i-a spus duminică președintelui Joe Biden că va dura aproximativ două săptămâni pentru a avea informații definitive despre Omicron. Fauci crede că vaccinurile existente ar putea oferi „un grad de protecție împotriva cazurilor severe de Covid”, iar oficialii și-au reiterat recomandarea ca americanii vaccinați să primească vaccinuri de rapel.
De asemenea, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că producătorii de vaccinuri au nevoie de două până la trei săptămâni „pentru a obține o imagine completă a calității mutațiilor”. „Știm că acum suntem într-o cursă contra cronometru”, a spus ea.