Reuniune NATO la Bruxelles. Miniștrii apărării se întrunesc miercuri și joi, pe fondul avertizărilor SUA privind iminența unei invazii ruse a Ucrainei
Miniştrii apărării ai țărilor NATO se întrunesc miercuri şi joi la Bruxelles, pe fondul avertismentelor date de Statele Unite privind iminenţa unei invazii militare ruse în Ucraina. Ei vor discuta crearea de noi grupuri de luptă în Europa de Sud-Est, iar o decizie finală ar urma să fie luată în această primăvară, scrie Euractiv.
Planul ar putea duce la crearea a patru grupuri tactice multinaţionale în Europa de Sud-Est, formate fiecare din 1.000 de militari. Aceștia vor fi plasați în Bulgaria şi Romania, posibil și în Slovacia şi Ungaria.
În prezent NATO trimite trupe prin rotaţie în Europa de Est, fiind o prezență constantă, dar nu permanentă. În 2014, în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, NATO a înfiinţat patru grupuri de luptă în Estonia, Lituania, Letonia şi Polonia. Ele sunt dotate cu tancuri, apărare aeriană, unităţi de supraveghere şi informaţii şi au 1.500 de trupe prin rotaţie
Reuniunea se va desfășura în formatul a cinci sesiuni de lucru, se arată într-un comunicat de presă al Minsiterului Apărării.
Astfel, miercuri, 16 februarie, este planificată o reuniune în formatul Grupului de Planificare Nucleară/NPG, urmată de două reuniuni ale Consiliului Nord-Atlantic dedicate situației de securitate din Ucraina și a evoluțiilor pe palierul descurajării și apărării, respectiv repartizării echitabile a responsabilităților, finanțării Alianței, viitorului Concept Strategic al NATO (NSC).
Joi, 17 februarie, aliații vor avea o întâlnire cu partenerii din Georgia și Ucraina, context în care urmează să își exprime sprijinul politic pentru aceste două state aspirante, pe fondul înrăutățirii situației de securitate de la granițele Ucrainei, şi vor evalua eforturile acestora în domeniul apărării, în vederea întăririi cooperării practice cu cei doi parteneri, pe linia coordonatelor Agendei NATO 2030.
Ultima sesiune este dedicată consultărilor aprofundate cu partenerii consacrați, Finlanda şi Suedia, context în care vor fi abordate cooperarea şi perspectiva de dezvoltare a parteneriatului strategic NATO-UE. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, este invitat să prezinte proiectul Busolei Strategice a UE în siajul eforturilor de asigurare a complementarității cu abordările strategice la nivelul Alianţei pentru elaborarea Conceptului Strategic al NATO.