În acest sezon estival, Marea Neagră a fost mai agitată ca oricând. La fel și turiștii care nu au fost lăsați de salvamari să intre în apă, după ce au arborat steagul roșu.
Sunt cunoscute scandalurile dintre turiști și salvamari sau chiar polițiști și jandarmi, în special în stațiunea Eforie Nord.
Recent, însă, un român care lucrează în Germania s-a revoltat pe rețelele de socializare.
„Știe cineva stațiuni și plaje cu mai puțini sau fără salvamari? Că dacă merg la mare ca să stau pe mal mai bine stau acasă“, a întrebat Dan B. pe rețelele de socializare, potrivit presei locale din Constanța.
La comentarii, multe dintre răspunsuri îi explicau că nu este tocmai bine să nu asculte de sfaturile salvamarilor, dar bărbatul s-a enervat și mai tare și chiar a început să înjure.
„Cei care locuiesc pe litoral și trăiesc, teoretic, din banii mei poate mă pot ajuta să mă simt și eu bine, nu numai ei. Deci caut o stațiune sau măcar o plajă fără salvamari. Vreau să fac baie, nu să mă bat cu jandarmii și salvamarii. Dom’le, eu vreau să fac baie. Ca să evit să mă bat cu cineva, caut o plajă fără salvamari. În opinia mea, marea nu este proprietatea salvamarilor, deci nu-mi pot interzice ei să intru în mare. Dar ca să evit problemele, caut locuri fără salvamari. Dacă astea sunt perspectivele pe litoralul românesc îmi bag p…a în litoralul vostru. Se pare că numai demenți locuiesc în județul ăla”, a spus bărbatul.
Că să îi împiedice pe oamenii veniți în vacanță să facă baie în valurile înalte, salvamarii au ajuns să se lupte corp la corp cu turiștii și chiar să cheme poliția în ajutor.
„În perioada 15-16 august a.c., polițiștii constănțeni au intervenit la patru apeluri, prin 112, cu privire la nerespectarea indicațiilor salvamarilor, în condițiile arborării steagului roșu. Persoanele în cauză au fost sancționate contravențional, potrivit legislației în vigoare”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța.
Autoritățile reamintesc că Marea Neagră este periculoasă, lucru pe care îl spune orice marinar. Aici, furtunile se produc din senin şi creează pericole chiar şi celor mai experimentaţi oameni ai mării.
În acest sezon estival, numărul victimelor a crescut, în ciuda campaniilor de conştientizare a riscurilor la care se supun cei care înoată în mare când este arborat steagul roşu.
Turiștii „vin şi îmi zic: «Dar eu am fost la Mediterana, la Ocean…». «Da, ai fost, dar acolo este cu totul altfel, nu este ca în Marea Neagră. Marea Neagră este o mare atipică, curenţii la noi sunt foarte puternici, valurile sunt foarte rapide. Furtunile apar din senin», spune Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului românesc.