România continuă să își umple depozitele de gaze naturale, ajungând în prezent la 63% din capacitatea de stocare.
Deși poate să pară un nivel ridicat, autoritățile din domeniu trebuie, potrivit unei decizii a Comisiei Europene, să ajungă la 80% din capacitate până la 1 noiembrie, atunci când începe sezonul rece.
În contextul războiului din Ucraina, al sancțiunilor impuse de statele europene Rusiei, dar și al deciziei Moscovei de a reduce cantitatea de gaze livrată Europei, iarna care urmează va fi una dificilă, așa că țările membre UE fac eforturi pentru a-și asigura necesarul de gaze.
Astfel, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe, România a atins, până la data de 9 august, 63,15% din capacitatea de stocare, ceea ce ne plasează la coada clasamentului la nivelul Uniunii Europene, în pofida faptului că România deține rezerve proprii de gaze și produce gaz.
La acest capitol, dintre statele membre analizate, doar Austria (56,43%), Bulgaria (52,53%), Croația (60,3%), Ungaria (55,56%) și Letonia (54,56%) sunt clasate mai jos decât România.
De departe, țările care s-au pregătit cel mai bine din acest punct de vedere sunt Portugalia și Polonia. Portugalia are deja depozitele pline, fiind singura țară care a reușit acest lucru până acum, iar Polonia și-a umplut deja 90,04% din depozite.
Media europeană este de 72,78%, potrivit aceleiași surse, un lucru pozitiv, dat fiind că ținta Comisiei Europene pentru 1 august era de 57%.
Autoritățile române sunt mulțumite de nivelul actual de înmagazinare și dau asigurări că România nu va avea probleme iarna aceasta în ceea ce privește rezervele de gaze.
Recent, premierul Nicolae Ciucă a declarat că România își va putea asigura gazul necesar pentru perioada iernii.
„A apărut această situaţie legată de asigurarea resurselor de gaz. La nivelul Uniunii Europene au fost decizii în ceea ce priveşte atât aprovizionarea, cât şi consumul, făcându-se apel la o linie de solidaritate la nivelul întregii Uniuni Europene. Ceea ce vreau să subliniez este că la nivelul Guvernului României au fost luate măsuri astfel încât să ne asigurăm rezerva de gaze naturale pentru iarna dintre 2022-2023. În momentul de faţă avem în depozite asigurate 55% din cantităţile de gaze asumate. Practic, suntem cu mult peste limita asumată de 46% la 1 august şi aşa cum se derulează situaţia în momentul de faţă, apreciez că vom avea asigurate rezervele de gaz, stocul de 80% stabilit înainte de 1 noiembrie şi cu certitudine, tot ceea ce se depozitează în plus ne va fi de mare folos”, a declarat Nicolae Ciucă la sfârșitul lunii iulie.
Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord cu privire la reducerea consumului de gaze naturale cu 15% față de media ultimilor cinci ani până în martie 2023.
Decizia a fost luată în urma unei reuniuni a miniștrilor Energiei din țările membre.
De asemenea, a fost introdusă și posibilitatea declarării unei „alerte la nivelul Uniunii” privind securitatea aprovizionării, caz în care reducerea cererii de gaze ar deveni obligatorie.
Scopul reducerii cererii de gaz este de a face stocuri înainte de iarnă, dar și ca statele să fie pregătite în cazul unor eventuale întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia, „care folosește continuu sursele de energie ca armă”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.