Rezervația naturală de la Marea Neagră care se întinde de-a lungul a 7 km de coastă. Ce sunt zonele A și B și ce interdicții au turiștii

Publicat: 24 09. 2024, 12:50
Actualizat: 24 09. 2024, 13:02

V-ați întrebat vreodată care este rezervația naturală de la Marea Neagră care se întinde până la granița cu Bulgaria, de-a lungul a 7 kilometri de coastă? Rezervația este împărțită în două zone, A și B, prima fiind interzisă turiștilor. Aria protejată se numește „Acvatoriul litoral marin Vama Veche – 2 Mai” și se întinde pe o suprafață de aproape 5.000 de hectare. Iată detaliile mai jos, în articol.

Litoralul românesc pune la dispoziție o multitudine de „comori” care așteaptă să fie descoperite de turiști. Pe lângă peisajele sălbatice regăsite în anumite locații, dar și centrele culturale care pot fi vizitate, în partea sudică a litoralului se regăsește o rezervație naturală. Aria protejată se numește „Acvatoriul litoral marin Vama Veche – 2 Mai” și prezintă două zone – A și B – pe o suprafață de circa 5.000 de hectare. Zona A nu este destinată turiștilor, aceștia având accesul interzis.

În rezervația marină din sudul litoralului se regăsește o varietate de biocenoze, dar și habitate care sunt specifice zonei marine românești. De altfel, există și specii care se află în pericol sau care sunt rare, însă protejate prin lege. De menționat faptul că această rezervație a fost înființată prin Decizia 31/1980 a Consiliului Județean Constanța. Prin Legea nr. 5/2000, a fost confirmată ca arie protejată, conform Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”. Tot prin Legea nr. 5/2000 au fost impuse și limitele rezervației naturale de la Marea Neagră.

Rezervația naturală de la Marea Neagră este împărțită în 2 zone, A și B – prima este interzisă turiștilor!

Obiectivul rezervației este de conservare și de protejare a habitatelor marine (faună și floră). Rezervația naturală de la Marea Neagră este împărțită în zona A și zona B. Prima zonă se întinde pe 3.150 de hectare, iar turiștilor li se interzice, cu desăvârșire, accesul. Este o zonă destinată cercetării științifice.

Zona B se numește „zona de siguranță și protecție”. Aici, este permisă, pe o suprafață de 1.850 de hectare, desfășurarea unor activități economice tradiționale. De exemplu, pescuitul de subzistență sau tradițional al localnicilor, însă utilizându-se doar de anumite tipuri de unelte. Prin lege, se interzice recoltarea nevertebratelor. Tot în zona B se permite accesul anumitor ambarcațiuni pescărești tradiționale.

Este permis înotul în Vama Veche și 2 Mai, însă în perimetrul plajelor care au fost amenajate! Totodată, li se permite accesul ambarcațiunilor de agrement de maximum 12 metri lungime. Acestea pot avea doar motor electric, vâsle, vele sau să fie hidrobiciclete. Se permit activități subacvatice, educaționale. Se poate practica pescuit sportiv.

Vezi și Stațiunea din România care s-a reinventat după Revoluție. Ploua cu acid sulfuric pe vremea comunismului și era cel mai nociv oraș din Europa

Vezi și Cât costă un sejur de 3 nopţi într-un glamping din Maramureş. Este ultima tendință în materie de turism

Vezi și Stațiunea balneoclimaterică din România în care turiștii vin să beneficieze de calitatea apelor minerale. Este supranumită „Perla Carpaților”

Sursă foto: Pixabay (caracter ilustrativ)