Rezervație importantă din Caraș-Severin, distrusă cu excavatoarele. Localnicii extrag ilegal un material pe care îl folosesc în construcții

Publicat: 08 06. 2022, 14:27

A fost distrusă una dintre cele mai importante rezervații de lalea pestriță, din Caraș-Severin, cea de la Brădișorul de Jos, de lângă Oravița. Zona a fost devastată cu buldozerele și excavatoarele.

Localnicii extrag de aici un material folosit pentru construcția și placarea fațadelor de case. Terenul este răscolit de utilaje pe sute de metri, iar pe locurile unde altădată se aflau mai multe specii protejate, precum laleaua pestriță, stânjenel și brândușă galbenă, acum sunt cratere imense.

Pe lângă excavații și dislocări de rocă, a fost deviat și cursul unui pârâu, pentru ca lucrările să se desfășoare în siguranță.

Rezervație în acte, dar neprotejată de autorități

Starea rezervației a fost sesizată de către Cornel Popovici Sturza, președintele Grupului Ecologic de Cooperare Nera, una dintre cele mai active organizații de mediu din zonă.

„Adevărul este că zona prezintă mare interes pentru tuful vulcanic. Se știe că foarte multe case, din zonă, sunt construite din tuf vulcanic sau se fac placări de fațade din acest material. În interiorul acestei rezervații există un depozit important de tuf vulcanic, pe care diverși cetățeni, dacă nu-i trage nimeni de mânecă, se duc și îl exploatează. Locul este declarat rezervație de legea de organizare a teritoriului României, este inclus pe lista de rezervații naturale și din punct de vedere al IUCN este o rezervație de gradul IV. Vedeta este laleaua pestriță, deoarece într-un anumit moment al anului, câmpul este plin de lalele. Este destul de grav, dar nu se întâmplă doar la noi, ci în toată țară, acolo unde cealaltă resursă naturală, cum este cazul tufului de la Brădișorul, este de mai mare interes în comunitatea locală decât conservarea și protecția speciilor protejate”, spune Cornel Popovici Sturza.

Reprezentanții Gec Nera au transmis mai multe sesizări către Garda de Mediu Caraș-Severin, dar și către alte instituții ale statului.

„Luni a ajuns la noi sesizarea. Va fi repartizată comisarului de pe zona respectivă, le vom da un răspuns și celor de la Gec Nera. Va fi încadrată ca o sesizare. În funcție de cele relatate, dacă necesită se va face un control”, ne-a declarat comisarul Laura Stoican, de la Garda de Mediu Caraș-Severin.