REZIDENȚIAT 2024. 10.575 de candidați înscriși la concursul de intrare în rezidențiat din 17 noiembrie

REZIDENȚIAT 2024. 10.575 de candidați înscriși la concursul de intrare în rezidențiat din 17 noiembrie
Publicat: 15/11/2024, 14:40
Actualizat: 15/11/2024, 14:41

Anul acesta, pentru concursul de admitere în rezidențiat, care va fi organizat de către Ministerul Sănătății prin Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, în centrul Expozițional ROMEXPO din Capitală, duminică, 17 Noiembrie 2024, s-au înscris 3.993 de absolvenți ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie.

La nivel național, concursul de rezidențiat organizat de Ministerul Sănătății se va desfășura în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara și va aduna la start 10.575de candidați (10.194 de candidați/an 2023) care își vor disputa șansele pentru ocuparea celor 4.961 (4.925/an 2023) de locuri și 237 (365/an 2023) de posturi.

În centrul universitar București, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” vor susține concursul de intrare în rezidențiat cei mai mulți candidați, peste 37% din totalul candidaților înscriși la nivelul întregii țări 3.993: 2.405 pentru domeniul medicină, 929 pentru domeniul medicină dentară și 659 pentru domeniul farmacie.

„Un test extrem de greu ce se va reflecta în performanțele pe care fiecare dintre aceștia le-au obținut în anii de studiu”

La nivel național, pentru ocuparea celor 4.082 de locuri scoase la concurs pe domeniul medicină s-au înscris 6.243 de candidați, pentru cele 534 de locuri alocate domeniului medicină dentară, 2.360 candidați, în timp ce pentru cele 345 de locuri din domeniul farmacie s-au înscris 1.972 de concurenți.

”Pentru toți absolvenții universităților de medicină și farmacie din țară concursul de intrare în rezidențiat reprezintă principala poartă de intrare în multiplele specialități medicale, dar și un test extrem de greu ce se va reflecta în performanțele pe care fiecare dintre aceștia le-au obținut în anii de studiu și evident prin cantitatea și calitatea cunoștințelor pe care și le-au însușit. Motiv pentru care le urez succes deplin tuturor candidaților și am convingerea că, şi anul acesta, absolvenţii Universităţii noastre vor traversa cu brio, în număr cât mai mare, dar şi cu medii ridicate, acest important examen din cariera lor profesională, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

Examenul de rezidențiat reprezintă un moment crucial în cariera fiecărui absolvent”

La rândul său coordonatoarea concursului de intrare în rezidențiat ce se va derula în Centrul universitar București, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, Prorector cu învățământul postuniversitar al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București și Președinte al Colegiului Medicilor din România a subliniat:

Examenul de rezidențiat reprezintă un moment crucial în cariera fiecărui absolvent al facultăților de medicină, fiind esențial în dezvoltarea profesională și personală. Rezidențiatul este o etapă obligatorie de a aprofunda cunoștințele și de a dobândi experiența practică necesară pentru a deveni medici dedicați, care să ofere îngrijire de calitate pacienților. În perioada rezidențiatului, este important să oferim suport și resurse pentru a le asigura o pregătire optimă, astfel încât să contribuim la formarea generațiilor de medici, care trebuie să fie bine pregătite, dedicate și implicate, pentru a duce sistemul de sănătate în direcția pe care cu toții o așteptăm. Le doresc tinerilor medici, implicați astăzi în acest examen, să aleagă specialitatea pe care și-o doresc, convinși fiind că din locul respectiv vor putea oferi îngrijire, empatie și suport oamenilor aflați în suferință”.

Concursul se va derula sub forma de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore

Concursul se va derula sub forma de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore.

  • După expirarea timpului alocat concursului și o pauză de 15 minute, va începe corectura în săli, iar pentru a depune contestaţii, candidaţii vor avea la dispoziţie 24 de ore.
  • Acestea pot viza, întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului. Răspunsul contestaţiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora.
  • Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu.
  • Candidații vor putea intra în sala de concurs unde au fost repartizați începând cu ora 8:30, pentru ca la ora 10 să înceapă concursul de intrare în rezidențiat, sesiunea 2024.

Potrivit regulamentului atribuit de către Ministerul Sănătății Concursului de intrare în rezidențiat pe loc și post în medicină, medicină dentară și farmacie, fiecare candidat a achitat o taxă în valoare de 500 de lei, valoare similară celei din 2022/2023.

Totodată, ocuparea locurilor în specialită’ile medicale se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor publicate, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Afişarea rezultatelor se va face numai după semnarea ordinului Ministerului Sănătăţii de confirmare a rezultatelor.

Se păstrează numărul mare de locuri pentru medicina de familie

Într-un top 5 al numărului de locuri scoase la concurs, pe specialități, în domeniul medicină se află: medicina de familie 555 de locuri (643 locuri / an 2023), anestezie și terapie intensivă 205 de locuri, pediatrie – 168 de locuri, cardiologie – 157 de locuri și chirurgie generală – 145 de locuri.

La polul opus se află: medicina sportivă – 4 locuri, expertiza medicală a capacității de muncă – 6 locuri, neurologia pediatrică – 9 locuri, cardiologie pediatrică – 11 locuri și medicina nucleară – 15 locuri.


Citește și:

SCANDALUL influencerilor care fac campanie pe TikTok pentru un candidat la Președinția României. Prin intermediul FameUp, li se cere să încalce legea!

Strigătul de REVOLTĂ al ambulanțierului, ce i-a fost alături băiatului de 16 ani, răpus de peritonită: „Am fost martor la chinurile acestui copil”

PENSIE cu 360 de lei mai mare pentru acești pensionari din România, începând cu 1 ianuarie 2025

Alexandru Rafila, despre cazul adolescentului decedat la Târgu Jiu: „Eu, dacă aș fi fost chirurg, l-aș fi OPERAT” / Anchete în curs după incident

Cu cât cresc PENSIILE, din ianuarie 2025. Majorarea nu poate depăși inflația din ultimii 2 ani

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul băiatului mort în Spitalul din Târgu Jiu: Noi informații contrazic apărarea chirurgului de gardă
Vrăji în casa lui Silviu Prigoană?! Adriana Bahmuțeanu rupe tăcerea: „Mihaela și menajera se acuză…”
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e...
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă:...
Proba costumelor de baie de la Miss Universe 2024. Câteva concurente au avut opțiuni neobișnuite
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu...
Dublă lovitură pentru familia lui Silviu Prigoană! A suferit un AVC atunci când a auzit...
Câte ore pe noapte trebuie să dormim, de fapt, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire....
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cutremur puternic în Turcia, astăzi. Ce magnitudine a avut seismul și care sunt zonele afectate
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Statul pune TAXĂ. Banii de care românii NU se vor bucura, deși i-au câștigat
Niciun român n-a mai fost acolo. Adelina Pestrițu, destinație exclusivistă de ziua soțului
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce...
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apară Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai părerea și...
Jake Paul, șocat de gestul adversarului său, Mike Tyson: "Trebuie să mă ciupesc Tocmai am...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Oamenii de știință au descoperit că laserul poate produce umbră