Rezultate alegeri parlamentare 2024 în județul Sibiu: PNL e fruntaș, dar la Sibiu se impune USR. Lista candidaţilor la Senat şi Camera Deputaţilor

Publicat: 02 12. 2024, 08:42
Actualizat: 02 12. 2024, 08:52

Rezultate alegeri parlamentare 2024 în județul Sibiu. La alegerile din 1 decembrie 2024 se aleg reprezentanții Senatului și ai Camerei Deputaților. Senatorii și deputații sunt aleși prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.

UPDATE 08:00 – PNL câștigă cele mai multe voturi în județ, dar USR este cel mai votat partid din orașul Sibiu

ROAEP transmite rezultatele finale ale alegerilor parlamentare:  PNL continuă să fie dominant în peisajul sibian. Liberalii au obținut cele mai multe voturi: un scor de 18,98% pentru Camera Deputaților și 18,86% pentru Senat.

Pe de altă parte, USR obține cele mai multe voturi în Municipiul Sibiu, cândva administrat de fostul primar și președintele în exercițiu, Klaus Iohannis: 21,87% pentru Camera Deputaților și 22,83% pentru Senat.

 

 

Rezultate alegeri parlamentare 2024 în județul Sibiu

Primele rezultate ale alegerilor parlamentare din 2024 vor fi anunțate imediat după închiderea urnelor, la ora 21:00, când vor fi publicate sondajele exit-poll.

Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat în acest an patru instituții de sondare pentru a realiza sondaje exit-poll: Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde S.R.L, The Center for Internaţional Reserch and Analysis S.R.L (CIRA), Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) și ARA Public Opinion SRL (ARA).

Candidații din județul Sibiu la Senat– alegeri parlamentare 1 decembrie 2024

Candidații din județul Sibiu la Camera Deputaţilor – alegeri parlamentare 1 decembrie 2024

Cine votează la alegerile parlamentare 2024

Toți cetățenii români care au 18 ani împliniți, inclusiv în ziua alegerilor au dreptul să voteze, la secțiile organizate de Autoritatea Electorală Permanentă în țară și la cele deschise la propunerea Ministerului Afacerilor Externe în străinătate.

Totuși, nu au dreptul de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, şi nici persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

La alegerile parlamentare, cetățenii din țară pot vota în secția la care sunt arondați, dacă se află în localitatea de domiciliu, sau pe listele suplimentare, dacă sunt în altă zonă din țară.

Potrivit legislației electorale, alegătorii care au reședința în străinătate trebuie să prezinte, pentru a-și exercita dreptul de vot, pe lângă un document de identitate românesc valabil, și un document eliberat de autoritățile statului de reședință, care atestă dreptul legal de ședere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile.

În cazul în care, din motive obiective, cauzate de boală sau de invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizate în țară, alegător netransportabil poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale.

Conform datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă:

  • numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este 18.008.480;
  • numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la alegerile parlamentare 2024 este 989.230.

FOTO – Alexandra Pandrea/Gândul