Prima pagină » Actualitate » Rezultate surprinzătoare ale unui tratament împotriva cancerului colorectal: Toți pacienții incluși într-un studiu au intrat în remisie

Rezultate surprinzătoare ale unui tratament împotriva cancerului colorectal: Toți pacienții incluși într-un studiu au intrat în remisie

Rezultate surprinzătoare ale unui tratament împotriva cancerului colorectal: Toți pacienții incluși într-un studiu au intrat în remisie
Rezultate surprinzătoare ale unui tratament împotriva cancerului colorectal: Toți pacienții incluși într-un studiu au intrat în remisie

Un studiu referitor la un nou tratament pentru pacienții diagnosticați cu cancer colorectal a oferit rezultate surprinzătoare, după ce în cazul tuturor celor 18 pacienți incluși, boala a intrat în remisie.

Cu toate că studiul a fost efectuat pe un număr redus de pacienți, specialiștii au fost impresionați de rezultate.

Astfel, după tratament, cancerul nu a mai fost detectat nici prin endoscopii, tomografii sau RMN-uri în niciun din cele 18 cazuri, potrivit Digi24.

Autorul cercetării publicate în „New England Journal lof Medicine”, medicul Luis Diaz, de la Centrul pentru Cancer „Memorial Sloan Kattering”, spune că acesta este primul studiu cunoscut în urma căruia un tratament elimină complet tumorile canceroase.

„Cred că aceasta este prima dată când se întâmplă acest lucru în istoria cancerului”, a declarat specialistul.

Părerea este împărtășită și de către medicul Alan P. Venook, specialist în cancerul colorectal la Universitatea din San Francisco. Deși nu a fost implicat în studiu, specialistul spune că cercetarea este foarte promițătoare.

Acesta spune că o remisie completă la fiecare pacient este „ceva nemaiauzit”.

Un lucru îmbucurător este și faptul că niciunul dintre pacienți nu a avut reacții adverse semnificative în urma tratamentului.

Medicamentul, numit Dostarlimab, a fost administrat la fiecare trei săptămâni, timp de șase luni. Costul acestui medicament este de 11.000 de dolari per doză. Dostarlimab este un anticorp monoclonal care „demaschează” celulele canceroase și îi permite sistemului imunitar să le identifice și să le distrugă.

Specialiștii temperează, însă, entuziasmul

Deși studiul este unul promițător, unii experți atrag atenția asupra faptului că acesta nu este și suficient pentru a stabili clar efectele acestui nou tratament.

Absența efectelor secundare semnificative, explică dr. Venook, înseamnă că „fie nu au tratat destui pacienți, fie, cumva, aceste tipuri de cancer sunt pur și simplu diferite”.

Dr. Kimmie Ng, expert în cancer colorectal la Harvard Medical School, a spus că, deși rezultatele au fost „remarcabile” și „fără precedent”, este nevoie de mai multe teste.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și