RISC de executare silită sau faliment, pentru românii care folosesc tot mai des carduri de cumpărături. Explicațiile specialiștilor

Publicat: 24 05. 2024, 21:41
Actualizat: 24 05. 2024, 22:06
Sursa foto - caracter ilustrativ

Specialiştii îi avertizează pe românii care folosesc tot mai des carduri de cumpărături că acestea ar trebui folosite doar în caz de nevoie şi nu pentru a cumpara obiecte care se devalorizează, cum ar fi telefoanele mobile. Dacă nu plătim ratele la timp, avem de-a face cu costuri uriaşe, iar dobânzile pot ajunge şi la 20 la sută.

Românii nu pot economisi bani pentru a-și achiziționa diverse bunuri, cu o putere de cumpărare din ce în ce mai scăzută, dar nu se mai împrumută nici la rude sau la prieteni, ci apelează la cardurile de cumpărături.

Specialiștii avertizează că se creează un cerc vicios și, dacă nu se cunosc toate comisioanele, putem plăti și de două sau trei ori mai mult.

Cardurile de credit nu ar trebui folosite pentru bunuri care se devalorizează, cum ar fi televizoarele și telefoanele. Dacă se va ajunge în această situație, trebuie plătita lunar toată rată, nu mai puțin, altfel apar dobânzi suplimentare.

Dobânda se plătește și pentru orice zi de întârziere. Limita cardului ar trebui redusă, atunci când apare posibilitatea, pentru a fi îndepărtată și tentația de a folosi bani care nu ne aparțin.

Neplata acestor credite poate duce chiar la executarea silită, dar probleme pot avea și cei care vor să acceseze un credit imobiliar.

Apetitul crescut al românilor pentru credite de consum, inclusiv cardurile de cumpărături, l-a surprins până și pe guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, potrivit Antena 3.

„Crește vertiginos creditul de consum. Realizăm că această creștere a creditelor de consum s-a făcut chiar în condițiile unor dobânzi înalte”, a precizat Mugur Isărescu.

Valoarea creditelor de consum pe luna martie este de 70 de miliarde de lei, în creștere cu 8% față de anul trecut, potrivit BNR.

Sursa foto – caracter ilustrativ: Profimedia