Risc de inundații în mai multe județe. Putna a depășit nivelurile atinse la inundațiile din 2005. Cod roșu în Buzău, cod portocaliu în opt județe
Mai multe localități sunt în risc mare de inundații, după precipitațiile istorice din bazinul hidrografic Siret, de peste 200 l/mp, în ultimele 48 ore. Hidrologii au emis o avertizare cod roșu de inundații pe râuri din județul Buzău, iar alte localități din Neamț, Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea, Galați, Tulcea și Constanța sunt sub avertizare cod portocaliu.
Nivelurile râului Putna, la stația hidrometrică Mircești, le-au depășit cu 3 cm pe cele istorice înregistrate în anul 2005, a anunțat marți Administrația Națională ”Apele Române”.
În acumulările Călimănești și Movileni, a fost stocat un volum de 15 milioane de mc de apă, rezultat din debitele înregistrate, în ultimele zile, pe râul Siret și afluenții săi.
Localitatea Biliești este cea mai afectată în urma precipitațiilor istorice înregistrate duminică și luni în bazinul hidrografic Siret. Apa acumulată în cantități de peste 200 l/mp ăn două zile urmează să se scurgă, prin canalele de desecare și pompare, înapoi în râul Putna.
În localitatea Vadul Roșca, aflată la confluența Putnei cu Siretul, sunt montate panouri mobile de apărare, pe o lungime de aproximativ doi kilometri, de către Administrația Bazinală de Apă Siret, împreună cu autoritățile locale și cele ale Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență. Panourile mobile suplimentare sunt trimise de Administrațiile de Apă Dobrogea-Litoral și Buzău-Ialomița.
Totodată, pentru a preveni inundațiile, Administrația Bazinală de Apă Siret și Hidroelectrica au luat măsuri pentru atenuarea undelor de viitură în vederea preluării mai rapide a debitelor înregistrate, în ultimele zile, pe râul Putna.
Hidrologii au emis o avertizare cod roșu de inundații pe râuri din județul Buzău, în special pe cele din bazinele hidrografice Cernat (afluent al râului Bâsca Mare) și Cășoaca Mare.
Sub avertizare cod portocaliu sunt, până miercuri la prânz, râurile din bazinele hidrografice:
- Bârlad – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi)
- Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Râmnicu Sărat (judeţul Galaţi)
- Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele Vaslui şi Galaţi)
- râurile din Dobrogea (judeţele Tulcea şi Constanţa).
Avertizarea hidrologică vizează în principal viituri rapide care se pot produce cu intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Galaţi și Tulcea.
O avertizare cod galben de inundații a fost emisă, până miercuri noapte, pe râurile din bazinele hidrografice:
- Arieș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (judeţele Alba și Cluj)
- Olt – bazin amonte S.H. Sebeş Olt (judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi Sibiu)
- Ialomiţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa)
- Călmăţui (judeţele Buzău şi Brăila)
- Buzău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Braşov, Covasna, Buzău şi Prahova)
- Râmnicu Sărat – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Buzău şi Vrancea)
- Putna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Vrancea)
- Trotuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Harghita, Covasna, Neamţ, Bacău şi Vrancea)
- Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău)
- Moldova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Suceava şi Neamţ)
- Suceava – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Suceava)
- Bârlad – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi)
- Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Oroftiana (judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi)
- râurile din Dobrogea (judeţele: Constanţa şi Tulcea).
Specialiștii ANAR avertizează că zonele aflate sub avertizările cod roșu, portocaliu și galben sunt cele mai expuse riscului de inundații și le recomandă localnicilor:
- să țină cont de recomandările autorităților
- să evite circulația în vaduri
- să nu circule cu autovehicule în zonele afectate și în cele aflate sub coduri hidrologice
- să evite desfășurarea activităților sezoniere pe maluri sau în proximitatea cursurilor de apă.
Inundaţii catastrofale au fost în 2004 şi 2005 în bazinul hidrografic al râului Trotuş şi pe cursul inferior al Siretului, iar în 2006, în zona Arbore (bazinul hidrografic Suceava) pe râurile Soloneţ.
Potrivit unor studii, ani ploioşi sau cu viituri importante au fost în 1955, 1969, 1970, 1972, 1973, 1978, 1979, 1981, 1984, 1991, 1996, 1997, 2005, 2008 și 2010.