Este risc de gradul III de avalanșă la munte, potrivit autorităților. În zonele montane este valabil un cod portocaliu de ninsoare abundentă și viscol puternic, iar autoritățile au instituit o alertă în masivele Făgăraș și Bucegi.
În zonele montane ninge abundent, potrivit datelor meteorologice emise de ANM. Acum, este risc de gradul III de avalanță în anumite zone de la munte, alerta fiind valabilă până în seara de Crăciun. Conform buletinului nivometeorologic, există risc de gradul III din V, în masivele Făgăraș și Bucegi.
Vezi și Prognoza METEO pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion
În masivul Bâlea Lac, stratul de zăpadă a ajuns la 54 de centimetri, iar în zona Vârfului Omu stratul are 36 de centimetri. Un nou strat de zăpadă se va depune în zonele joase, arată Observatornews.ro. Ieri, meteorologii anunțau că declanșarea unor avalanșe de suprafață ar fi putut fi favorizată, după depunerea unui nou strat de zăpadă în Carpații Meridionali. Sunt așteptate ninsori și în următoarele zile.
„Peste acesta, stratul de zăpadă relativ ridicat care se va depune, în special în Carpaţii Meridionali, deşi uşor, poate acţiona ca o suprasarcină, favorizând declanşarea unor avalanşe de suprafaţă. Vântul puternic va favoriza formarea unor noi plăci de vânt, mai ales pe versanţii cu orientare sud-vestică. Riscul declanşării va fi amplificat la trecerea schiorilor sau turiştilor, prin ruperea noilor plăci de vânt sau dislocarea stratului puţin rezistent din partea superioară a zăpezii”, a transmis, luni, ANM. În următoarele zile „regimul termic va fi apropiat de cel normal al perioadei în prima parte a intervalului, apoi va marca o uşoară răcire”.
„În masivul Făgăraș, la peste 1800 de metri, avem un risc grad III de avalanșă. Sub 1800 de metri, risc grad II de avalanșă. Viteza vântului atinge la rafală 20…30 km/h. Ninge, astfel, stratul de zăpadă este în continuă creștere. Rugăm turiștii să stea pe lângă cabană și să nu se aventureze pe traseele turistice. Ele sunt închise și rămân închise”, anunță salvamontiștii.
ANM a emis cod portocaliu în intervalul 24 decembrie, ora 10:00 – 25 decembrie, ora 10:00. Zone afectate și fenomene vizate: ninsoare abundentă, depunere de strat de zăpadă și viscol puternic la altitudini în general de peste 1700 m în Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali.
„În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali, la altitudini în general de peste 1700 m, va ninge abundent și se va depune strat nou de zăpadă local consistent. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 30…50 l/mp. Vântul va sufla tare, cu rafale de peste 90…110 km/h, va fi viscol puternic, iar zăpada troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 50 m”, anunță ANM.
A fost emis un cod galben în intervalul 24 decembrie, ora 10:00 – 25 decembrie, ora 10:00. Zone afectate și fenomene vizate: ninsoare abundentă, depunere de strat de zăpadă și viscol la altitudini între 800 și 1700 m în cea mai mare parte a zonei montane.
„În cea mai mare parte a zonei montane, la altitudini între 800 și 1700 m, va ninge și se va depune strat nou de zăpadă local consistent. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 20…25 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 60…80 km/h, va fi viscol, iar zăpada troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 100 m.
Notă: în județul Timiș și zona joasă a județului Caraș-Severin în prima parte a zilei va ninge temporar viscolit (rafale de 40…50 km/h)”, anunță ANM.
A mai fost emis un cod galben pentru Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, estul și sudul Transilvaniei.
sursă foto: Envato – caracter ilustrativ